News55

Lär dig andas rätt

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 02 sep. 2022

Få av oss vet hur stor påverkan våra andetag har för våra liv. Rätt sorts andetag kan vara en kraftkälla och fylla på med energi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Genom att använda din andning rätt kan du styra ditt liv och mående mer än du tror och andningen är, precis som hjärtslagen, grundläggande. Genom hur du andas kan du själv påverka hur du mår då andningsövningar kan hjälpa till att förbättra kroppens syreupptagningsförmåga.

–  Ditt andetag förtjänar kärlek och omtanke, lär känna det bättre och du kommer att bli tusenfalt belönad säger fysioterapeuten och andningsexperten Linus Johansson till Amelia.

Och det är bara inte vid yoga som vi ska lära oss andas rätt. Vi kan applicera andningen på ett mer medvetet plan och inte bara något vi gör i farten för genom att andas rätt kan du skapa lugn eller sätta fart på adrenalinet.

Men kan man andas fel?

– Det finns inget givet rätt eller fel. Andetaget är dynamiskt och ska användas på olika sätt. Men du kan andas fel i relation till den situation du befinner dig i. När du blir stressad för att något plötsligt händer, då är det helt rätt att andas snabbt och ytligt uppe i bröstet.

– Du tar andetagen genom munnen för att snabbt få luft in och få ut mycket luft. Det här gör du bland annat för att kunna mobilisera rätt hormoner. Då behöver du adrenalinet. Men andas du så under en längre tid, kanske när du sitter och jobbar, då blir det fel. Andas du högt i bröstet som du ofta gör under psykologisk stress så skapas spänningar och du kan få värk i skuldror, nacke och huvud.

Det viktigaste är att börja utforska sin andning helt kravlöst för att se vad som händer när man andas på ett speciellt sätt. Bli mer medveten om hur du andas vid vissa tillfällen, det är ingen annan som kommer märka hur du experimenterar men det kommer märkas hur du tar plats i rummet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS