News55

Många återvänder till sjukhus

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 30 aug. 2022

Att hamna på sjukhus vill ingen och en av tio äldre återvänder inom 30 dagar. Skillnaderna på återinskrivningar är även stora i landet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nya siffror från Socialstyrelsens nya rapport Öppna jämförelse 2021-Vård och omsorg för äldre, visar en nedslående statistik gällande hur många som återvänder till sjukhus efter att de blivit utskrivna, enligt Senioren.  

Det man kan se, är att det i hela landet i snitt är en av tio äldre personer som återinskrivs inom 30 dagar efter ett vårdtillfälle. Men skillnaderna är också stora regionalt.

I Jämtlands län är siffran 5 % jämfört med 13 % i Skåne och Östergötland och de allra vanligaste anledningarna till att man återvänder till sjukhuset är lunginflammation och hjärtsvikt.

– En återinskrivning kan vara ett tecken på att behandlingen på sjukhuset inte gett tillräcklig effekt, eller att primärvårdens och socialtjänstens mottagande, samarbete och uppföljning efter utskrivning inte har fungerat på bästa sätt. Vi ser att det behövs fler insatser för förbättra vården, säger Johan Fastbom, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS