News55

Norges statsminister: ”Vi ska inte dit Sverige är"

Norges statsminister Jonas Gahr Støre. Han vill inte att Norge blir som Sverige och tror på förebyggande åtgärder mot kriminalitet
Norges statsminister Jonas Gahr Støre vill inte att Norge blir som Sverige och tror på förebyggande åtgärder mot kriminalitet. (Foto: TT/Erik Flaaris Johansen/NTB)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 maj 2024Publicerad: 22 maj 2024

Efter svensk modell har norsk polis identifierat sex områden i Oslo som utsatta områden. Målet är dock att inte bli som Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Norges statsminister Jonas Gahr Støre menar att det inte är oväsentligt hur du tjänar dina första kronor, oavsett om det är på jobbet eller genom att sälja droger, det skriver Dagbladet.

“Att förhindra äldre kriminella från att framgångsrikt rekrytera yngre är otroligt viktigt. Därför är jag mån om att inte bara prata om hur vi stärker polisen här och nu, utan också om hur vi förebygger mer och bättre på längre sikt”, säger han till Dagbladet.

För norsk polis har 2023 börjat hårt. Förutom ovanligt många mord har det även varit flera fall av gängvåld på öppen gata i Oslo. 

En rapport om ungdomsbrottslighet visar dessutom på en ökning av brottsligheten bland de yngsta i Oslo.

Mer pengar till polisen

Förra veckan presenterade den norska regeringen en reviderad nationalbudget där nästan två miljarder norska kronor avsatts till olika polisuppgifter, samt 300 miljoner var öronmärkta till arbetet mot gängkriminalitet.

Jonas Gahr Støreet säger att Norges regering har förstärkt polisen över tid, men att när de ser en sådan här utveckling måste de svara på det.

Arbeiderpartiets rättspolitiska talesperson Hadia Tajik har sagt att Norge ligger tio år efter utvecklingen i Sverige och att för att undvika att hamna på samma väg som Sverige måste Norge agera mot den organiserade brottsligheten nu.

ANNONS

Tvärvetenskapligt arbete

”Vi ska inte dit Sverige är. Men vi ska komma ihåg att tio år efter i sammanhanget ligger tio år framåt. Vi har möjlighet att förhindra en sådan utveckling, men det kräver ett omfattande arbete”, säger Jonas Gahr Støre till Dagbladet.

Norges statsminister tror på ett brett tvärvetenskapligt arbete för att förhindra att unga hamnar i kriminalitet, och han menar att det ska börja tidigt, redan på dagis.

”Att delta i samhällslivet, att man går till jobbet själv och att barnen går i förskola, det gör att hela familjen knyts närmare samhället”, säger han till Dagbladet.

Miljontals svenska kronor beslagtogs i Norge

Den norska tullmyndigheten har beslagit omkring 4,2 miljoner svenska kronor – pengar som kopplas till organiserade kriminella nätverk.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS