News55

Så tacklar Ikea-mormor kritikerstormen

Artikelbild
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 28 dec. 2023

Ikeas reklamfilm anklagades för ålderism och en kritikerstorm utbröt i landet. Nu går skådespelerskan bakom rollen ut med vad hon tycker om saken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När mormodern i Ikeas reklamfilm inför jul spillde dryck i knät anklagades möbeljätten för ålderism, vilket vi tidigare berättat på News55.

Åsa Lindestam, ordförande för Pensionärernas Riksorganisation, gick ut och sa att man visserligen måste kunna skoja med pensionärer men att hon var trött på att ”hela tiden få se stereotypiska pensionärer som alltid är gamla, skakiga och dåliga i tv-reklam”.

– Gång på gång så hamnar vi här. Och det gör mig ledsen, sa hon till Aftonbladet.

Även kolumnisten Britta Svensson på samma tidning reagerade på hur mormodern skildrades i filmen som ska ha “Plats för allt och alla”.

”Sorry, men det är inte en skildring av gemenskap med plats för alla. Det är en skildring av exkludering av en äldre person som det är fritt fram att mobba”, ansåg Britta Svensson och skickade med en uppmaning till Ikea att ta in en expert som föreläser om ålderism.

“Är ju ledsamt”

Kritikerstormen fick Ikea att backa om klippa bort mormor från filmen.

Elisabeth Falk, som är skådespelerskan bakom rolltolkningen, fick beskedet av tidningen Resumé.

ANNONS

Nu går hon ut och kommenterar filmen som sådan och vad hon tycker om den:

– Det är väl jättesynd att folk känner sig trampade på tårna och utpekade på alla möjliga sätt. Det är ju ledsamt, för det var ju definitivt inte Ikeas idé att det skulle vara så utan snarare tvärtom – att alla var inbjudna till det här kalaset som skildras.

Hon har frilansat som skådespelerska i 20 år.

– Jag vet ju att man som skådespelare kan bli bortklippt. Det har jag varit med om förut, men inte på grund av något sådant här då, säger hon till Resumé.

ANNONS

Högst naturligt

På frågan hur hon själv tolkar karaktären hon spelar blir svaret:

– Jag tänker att Ikea har tänkt att alla får plats, oavsett ålder, kön och färg. Man är människa, alla gör misstag. Alla kan snubbla eller spilla, oavsett ålder. Mormodern sitter där med sin telefon och blir avbruten och det är inga konstigheter med att hon råkar spilla i den situationen. Jag tycker den är högst naturlig bara, säger hon till Resumé.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS