News55

Få vandrar Via Dolorosa i krigsskuggans stad

TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 29 mars 2024Publicerad: 29 mars 2024

Troende följer Via Dolorosa på Jesus sista vandring mot korset. Men Gazakrigets skugga vilar tung över Jerusalem. Tusentals kristna brukar vandra genom de trånga gränderna i Jerusalems gamla stad, de följer i procession Jesus vandring med korset på lång…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Få vandrar Via Dolorosa i krigsskuggans stadLeo Correa/AP/TTEn procession genom Jerusalems gamla stad för att hedra Jesus sista vandring.MellanösternTT-AP-AFPTroende följer Via Dolorosa på Jesus sista vandring mot korset.Men Gazakrigets skugga vilar tung över Jerusalem. Mahmoud Illean/AP/TTMuslimer under fredagsbönen i JerusalemLeo Correa/AP/TTKristna i Jerusalem bär ett kors utefter Via Dolorosa. Tusentals kristna brukar vandra genom de trånga gränderna i Jerusalems gamla stad, de följer i procession Jesus vandring med korset på långfredagen. Men i år var de bara några hundra, många av dem palestinska kristna Jerusalembor. Säkerhetsarrangemangen var omfattande i labyrinterna av trånga gator där samtidigt muslimer samlades till fredagsbön vid al-Aqsamoskén under fastemånaden ramadan.Vi väntar på detta varje år, sade Munira Kamar som stod vid sidan av en årligt återkommande procession med unga palestinska scouter. Gruppen stannade vid alla de 14 stationer som representerar Jesus korsfästelse.Men i år är inget sig likt, vi är olyckliga för läget med det pågående kriget, fortsatte Kamar. Hennes unga dotter fick en kindkyss av en av de unga män som symboliskt bar ett kors.Nya vägar Israelisk polis hade satt upp barrikader för att avgränsa vägen mot Golgata, den väg som kallas för Via Dolorosa. Nya rutter skapades för de lokalinvånare och turister som sökte sig till den arabiska marknaden invid processionsvägen. Många kristna palestinier från Västbanken kunde inte ta sig till Jerusalem på långfredagen, eftersom de avkrävs speciellt tillstånd för att göra resan.Jämfört med förra årets påskfirande så är det som dag och natt. Ingen är här, förutom lokalinvånarna, sade butiksinnehavaren Fayaz Dakkak vars familj öppnade affären i Jerusalems gamla kvarter 1942.Vanligtvis är många glada under påsken, och barnen är uppspelta. Men när man tänker på barnen här som har vatten och mat och en familj, och sedan tänker på det som händer i Gaza – hur kan man då vara lycklig?, sade Dakkak till nyhetsbyrån AFP:s journalist i Jerusalem.Ber för fred Det finns omkring 50 000 kristna palestinier i Jerusalem och på Västbanken, enligt en rapport om religionsfrihet från USA:s utrikesdepartement 2022. Många av dem är också israeliska medborgare. Omkring 1 300 kristna levde i Gaza, före terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober och den påföljande israeliska militära offensiven mot Hamas i Gaza – där civila nu uthärdar i ett krigets helvete. Syster Harriet Kabaije, som har gjort en pilgrimsresa från hemlandet Uganda till Jerusalem, sade till nyhetsbyrån AP:s reporter att hon bär med sig befolkningen i Gaza i sina böner när hon nu följde Jesus sista vandring:Vi vet att människor lider i Gaza, så vi ber för dem och ber för att fred kan återvända till detta land.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]