News55

Här omringas svenskby av ryska styrkor

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 17 mars 2022Publicerad: 17 mars 2022

En by med hundratals svenskättlingar har blivit omringad av ryska trupper och invånarna är oroliga för plundringar. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Utanför staden Cherson i Ukraina ligger Gammalsvenskby, en by med 200 svenskättlingar. Byns befolkning kom ursprungligen från Dagö, som fram till 1721 var en del av Sverige. Katarina den stora tvingade omkring 1000 Dagösvenskar till Ukraina under 1780-talet där de som överlevde resan bosatte sig i Gammalsvenskby. Många flyttade sedan tillbaka till Sverige och bosatte sig på Gotland, där föreningen Svenskbyborna kom till.

Enligt Sofia Hoas, ordförande för Svenskbyborna, är Gammalsvenskby nu omringad av ryska trupper.

– Det har blivit värre än våra värsta farhågor. De är omringade och kan inte längre få mat från de större städerna. Brödbilen kommer fortfarande varannan dag från grannstaden Beryslav, men ett tag var det stopp till och med för det, säger hon till SvD och fortsätter:

– De är väldigt isolerade och kan egentligen bara hjälpa varandra.

Men även om läget är tufft så är kampviljan stor hos invånarna. De oroas dock efter rapporter om plundringar i närheten.

– Tidigare plundrade ryska styrkor apotek och butiker. Nu är de mellan de större städerna och är hungriga, så då har de börjat plundra privatpersoners hus, säger hon till tidningen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS