News55

Lär dig spara smart – ekonomen guidar

Enda gången som det kan vara motiverat att ta ett blancolån är om vet sig kunna betala tillbaka inom kort.
Undvik att hamna i skuldfällan. I artikeln får du goda råd. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 03 aug. 2024Publicerad: 05 aug. 2024

Disciplin hjälper dig att slippa hamna i ekonomiska fallgropar och i värsta fall vräkning på grund av skulder. Här får du experthjälp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är bra att spara lite smartare och undvika onödiga spenderingar. Ekonomen Moa Langemark ger några handfasta tips, rapporterar SVT.

Viktigt med en trygghetsbuffert

Moa Langemark, ekonom och expert på privatekonomi, tycker att alla behöver en buffert – en sparad summa pengar för fasta och löpande utgifter under de närmaste två till tre månaderna.

Ibland uppstår oväntade situationer i livet. Då är det bra att ha en liten buffert.

Utöver det är det förstås klokt att ha annat sparande i form av aktier eller fonder. Sparkonto på banken är visserligen ett alternativ, men det ger vanligtvis ingen eller låg avkastning, åtminstone hos storbankerna.

ANNONS

Aldrig för sent att börja spara

Det är aldrig för sent att börja spara. Det viktiga är att lägga undan pengar regelbundet. För den som vill göra ett försök på börsen är det smart att sprida riskerna och inte bara satsa på en och samma aktie, vilket börsexperter återkommande betonar.

Genom att följa råden blir förlusterna inte lika kännbara – sparandet blir mer hållbart, vilket News 55 skrivit om tidigare (se länkar under artikeln).

ANNONS
Enda gången som det kan vara motiverat att ta ett blancolån är om vet sig kunna betala tillbaka allt inom två till tre månader.
Enda gången som det kan vara motiverat att ta ett blancolån är om du vet att du kan betala tillbaka det inom två till tre månader. (Foto: Pexels)

Undvik smålån

Smålån eller blancolån är extremt dyra på grund av sina höga räntekostnader och de har vanligtvis också dolda avgifter. Tar du ett blancolån över längre tid kan det i värsta fall göra att du får betala tillbaka runt 150 procent på lånet och till och med mer än så.

Enda gången som det kan vara motiverat att ta ett blancolån är om du vet att du kan betala tillbaka allt inom två till tre månader, annars blir det bara dyrt.

”Om det är så att man redan har dyra smålån är det väldigt bra att betala av dem så fort som möjligt. Det är inte bostadslånet eller billånet, utan det är det som du använder för din löpande konsumtion”, förklarar ekonomen Moa Langemark i inslaget i SVT.

Undvik onödiga kostnader: Det kan bli dyrt

Se till att förhandla till dig en rimlig bolåneränta, det får positiva effekter även på lång sikt.

Undvik höga försäkringspremier – sträva efter att få bästa tänkbara erbjudanden och undvik onödigt höga premiekostnader.

ANNONS

Var uppmärksam på alla löpande småkostnader som ackumuleras, de kan bli onödigt dyra i slutändan.

Läs också:

Fastnat i semesterfällan? Så gör du i höst News55

Dags att börja aktiespara? Blir aldrig för sent

Aktier och sparande: Största fallgroparna att se upp för

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS