News55

Då kan vardagsrummet bidra till stress

Vardagsrum med ljusa möbler
Ljusa, väldesignade möbler ser inbjudande ut i ett rum, samtidigt som en oklanderlig showroom-känsla kan få gäster att inte känna sig helt avslappnade. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 27 aug. 2024Publicerad: 31 aug. 2024

"Det är viktigt att planera rumsfunktioner först och belysningen därefter. Att installera rätt vägglampor, dimmers eller taklampor kan bidra till ett mer rogivande rum”, konstaterar Wiese.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För många är vardagsrummet en fredad zon för avkoppling framför tv:n och rätt inredd kan rummet bli en oas för stresshantering. Omvänt kan det öka stressen.

I Business Insider har terapeuterna Cecille Ahrens, Mark Loewen, Weena Wise och Ariel Sank Wallins delat med sig av sina idéer och tankar om trender och föremål i vardagsrum som ökar stress.

Det kan vara så enkelt som att städa, eller kanske anlita inredningshjälp.

Ljusa, väldesignade möbler ser inbjudande ut i ett rum, samtidigt som en oklanderlig showroom-känsla kan få gäster att inte känna sig helt avslappnade; de får ju inte fläcka ned på något sätt.

För äldre personer är det extra viktigt med trivsel, eftersom hemmet ofta representerar deras trygghet.

Knapp belysning kan få dig deppig

Det är allmänt känt att direkt dagsljusinsläpp har stor betydelse för välmående. I de flesta länder finns regler för hur mycket dagsljusinsläpp olika rum ska ha.

Enligt Weena Wise är det svårt att arbeta i rum med brist på ljus samtidigt som en stark, icke dimbar belysning hindrar sömn och ökar stress.

ANNONS

“Det är viktigt att planera rumsfunktioner först och belysningen därefter. Att installera rätt vägglampor, dimmers eller taklampor kan bidra till ett mer rogivande rum”, konstaterar Weena Wise.

Cecille Ahrens betonar både dagsljus och neutrala färgtoner.

“Det är viktigt att planera rumsfunktioner först och belysningen därefter. Att installera rätt vägglampor, dimmers eller taklampor kan bidra till ett mer rogivande rum”, konstaterar expertis. (Foto: Pexels)
ANNONS

Höga ljud och kaos

Enligt Cecille Ahrens är buller en vanlig stressfaktor, vilket bland annat omfattar tv-apparater och konversationer.

Om tv:n får dig att känna dig stressad rekommenderar Loewen att lyssna på vacker musik i stället.

Ostädade rum och kaos är en annan stressfaktor, enligt både Ahrens och Wise.

“Ett rörigt utrymme signalerar kaos vilket i sin tur skapar stress och spänningar”, konstaterar Cecille Ahrens.

ANNONS

Mark Loewen tror att ostädade rum kan orsaka visuell överrumpling för hjärnan, vilket bidrar till olust och stress. Rum under renovering är ett bra exempel på när miljöer upplevs ogästvänliga.

“Genom att frigöra utrymme ger du även ditt sinne en paus”, säger han till Business Insider.

Blanda inte ihop arbete och ledig tid

Under pandemin var det svårt för alla som jobbade hemifrån att separera arbete från ledig tid, vilket bidrog till att en del kände sig stressade.

“Genom att skapa en separat del för arbete och en annan för ledig tid och har du upprättat en både fysisk och mental barriär” förklarar Cecille Ahrens som poängterar betydelsen av att skilja på arbete och fritid.

Ariel Sank Wallins tillägger att det kan vara svårt att separera arbete och ledig tid på ett litet utrymme. Det kan då räcka med att byta bord eller stol samtidigt som du måste ha ett flexiblare tänk. Det blir som att trolla.

Compact-living
Inredaren Alexandra Ogonowski har på uppdrag av Electrolux gjort det mesta möjliga av en lägenhet på 19 kvadratmeter i centrala Stockholm. (Foto: Jessica Gow / Scanpix/TT )

Compact living

ANNONS

Compact living har blivit lite av en trend i större städer där boendepriserna skjutit i höjden. Att stuva in ett hems funktioner på en liten yta är svårt och ställer krav på snillrikhet och uppfinningsförmåga. Det ska ju också bli trivsamt.

På en så liten yta flätas arbete och fritid ofta ihop, men genom smarta lösningar och strategier kan det fungera mycket väl. De flesta studentboenden är trots allt compact living som fungerar ganska bra trots svårigheten att skilja arbete från ledig tid ytmässigt sett.

Läs också:

Äldre sjuka sätter tryggheten främst

Skippa städningen och minska vardagsstressen 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS