News55

UR:s programchef: Skratta med seniorsurfarna, inte åt dem

Artikelbild
Siw Malmkvist, Arja Saijonmaa, Carl Jan Granqvist och Johan Rabaeus deltar i en andra säsong av Seniorsurfarna. Kattis Ahlström är programledare och deltagarnas guide i den digitala världen.
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 11 mars 2021

Leif Schulman skriver en tankeväckande krönika den 25 februari. Sveriges Utbildningsradio (UR), som står bakom programmet Seniorsurfarna, är det public service-bolag som har ett särskilt utbildningsuppdrag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Detta är en replik på Leif Schulmans erfarna tankar: “När ska SVT sluta diskriminera äldre”?

Med ett program som Seniorsurfarna kan UR, tillsammans med studieförbund, seniororganisationer och folkhögskolor som använder programmet i sin verksamhet, på ett lustfyllt sätt bidra med kunskap för äldre som behöver stöttning i digitala färdigheter. För många äldre har olika digitala tjänster inte alls förenklat tillvaron, utan snarare komplicerat den. Hur man laddar ner Bank-ID, skaffar e-post, swishar, betalar parkeringsavgifter i en app eller surfar på säkert sätt är vardagliga frågor som många har upplevt vara svåra. Tröskeln till ny kunskap är lägre om man kan skratta lite under tiden. För i UR:s program skrattar man med våra folkkära kändisar, inte åt, eftersom det är lätt att känna igen sig.
Det har varit extra angeläget med ett program som Seniorsurfarna i spåren av den globala pandemin. Plötsligt blev digital kunskap livsviktig och något som kan innebära att ensamhet och isolering bryts. Långt ifrån alla äldre befinner sig i ett digitalt utanförskap, men de finns. När de inte kan be anhöriga, en bibliotekarie eller gå på sin kurs – vem ska då hjälpa dem? Det är utifrån de tankarna som vi har skapat serien Seniorsurfarna och de mer utbildande klippen Seniorsurfarskolan på UR Play.

Margaretha Eriksson, programchef UR

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS