Styrräntan har sänkts mycket i år av Riksbanken, men storbankerna är sämre än de borde vara på att sänka sin ränta på bolån, menar experten Claes Hemberg.
Mest läst i kategorin
Claes Hemberg, oberoende ekonom, och är inte särskilt imponerad av storbankernas boräntor. Trots att Riksbanken sänkt styrräntan upprepade gånger så spelar bankerna ett fegt spel.
“Storbankerna vill inte gå för fort fram”, säger han till DN.
MISSA INTE: Han sparade 1 300 kronor på el med fiffiga knepet
Rekordhög ränta
Sedan 1 oktober är styrräntan nere på 3,25 procent. Det är betydligt högre än vad de svenska hushållen är vana vid sett till de senaste 20 åren, men en välbehövlig respit från de rekordhöga 4,0 procent som de svenska låntagarna fick dras med från september i fjol till maj i våras.
Senaste nytt
Storbankerna sölar
Men svenska hushåll lånar inte pengar av Riksbanken, som fattar beslut om styrräntan. Hushållen lånar pengar för sina fastighetsköp av storbankerna som Nordea, Swedbank och SEB. Och de sänker inte räntan lika snabbt som de hade kunnat.
Det rapporterar bland annat Dagens Nyheter på onsdagen.
Fiffigt verktyg
Om du inte redan har tittat in på Konsumenternas räntesnurra kan det vara väl värt ett besök. Hemsidan drivs av Konsumentverket och kan, bland annat, ge en bra skjuts i dina möjligheter att se över hur billigt du kan komma undan med dina lån.
“Marknaden räknar för närvarande med att vi får en styrränta ned mot 1,5 procent nästa år”, säger Claes Hemberg.
Se upp: Lägre ränta kan bli en dyr affär
Tidningen DN har även talat med sparekonomen Sharon Lavie på Lendo, som tror på fallande räntor framöver. Men inte för långa bundna räntor. Blir man därför sugen på att byta det bundna lånet mot ett rörligt kan det ändå bli dyrt, eftersom banken ofta skrivit in ett villkor om att de ska få tillbaka en viss summa för sina utlånade pengar. Det gäller även om du löser ditt lån i förtid.
Läs mer om ekonomi:
Pension 2025: Glada nyheter för miljoner svenskar – är du en av dem?
Han sparade 1 300 kronor på el med fiffiga knepet
Jobbat hela livet – straffas med låg pension: “Värsta scenariot”
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.