Efter en omfattande undersökning så kan experter nu konstatera att flera hushåll kan få problem med försäkringen.
Mest läst i kategorin
Under förra året så besiktade Anticimex 90 000 villor, detta bland annat för att identifiera risker kopplat till fukt- och vattenskador i badrummet. Undersökningen visade att nära hälften av badrummen hade problem med fukt eller vattenläckage.
I rapporten som Anticimex sammanställde konstaterar man att felen ofta beror på att rummen är gamla eller att man renoverat undermåligt. De senaste åren har kraven på hur man ska bygga badrum skärpts, detta gör att man löper större risk för att hemförsäkringen inte täcker skadekostnaden fullt ut.
– Åldersavdraget kan bli stort om man har ett äldre badrum. Jag tror att det finns många som inte förstår att det kan bli ganska jobbigt ekonomiskt om man har ett gammalt badrum men inte satt av pengar för underhåll eller renovering, säger Anitcimexs husexpert Johanna Lindström till sajten Privata Affärer.
För att försäkringsbolagen ska betala ut ersättning så krävs det att badrummen är fackmässigt byggda och följer rådande branschregler vid tidpunkten renoveringen.
– Om bygget inte har gjorts på rätt sätt ökar naturligtvis risken för olika typer av problem. Bedömer då försäkringsbolaget att ett fel orsakat skadan riskerar man att inte få samma ersättning, eller ingen alls, säger Johanna Lindström, och fortsätter:
– Den som utfört arbetet kan ha ett ansvar i sådana fall, men det beror på vem du har anlitat. Om man ska utkräva ansvar av hantverkaren blir situationen för dig som konsument också bökigare.
Det är alltså viktigt att vara noggrann med kontroller och besiktningar innan man köper en bostad.
– Om det ändå finns brister har man först möjlighet att vända sig till sitt eget eller säljarens villahemförsäkringar som kan täcka skadan. I andra hand kan det finnas ett entreprenörsansvar eller säljaranasvar, säger Johanna Lindström
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.