News55

Här är expertens bästa tips till bostadsköpare

Artikelbild
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 05 dec. 2022

Just nu råder det en trögare bostadsmarknad med längre tider för avslutad affär och sjunkande priser. Hur ska man då som köpare agera? Bahar Nabavi, fastighetsmäklare på Innerstadsspecialisten, ger sina bästa tips för ett så bra köp som möjligt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sen toppen på bostadspriser i våras har det genomsnittliga priset på bostäder sjunkit med 15 procent. Till Svd säger Bahar Nabavi att den här typen av sättningar på marknaden inte håller så länge i storstadsregionerna.

Det första tipset hon vill ge är att inte bara fynda här och nu utan istället tänka långsiktigt.

– Har man behovet att köpa en bostad eller flytta till en större, vinner man på inställningen att 15 procent rabatt mot fjolåret kan man vara nöjd med, istället för att invänta ytterligare några få procentenheters nedgång som kanske aldrig kommer.

Tips nummer två: Läs på och gör en helhetsbedömning

Hon menar att det är viktigt att ha koll på föreningens ekonomi och snittpriserna i området.

Tips nummer tre: Se vad du själv kan göra

Försök att se potential istället för att leta efter den färdiga bostaden. Nyrenoverat innebär ofta ett högre pris.

Tips nummer 4: Var noggrann och undersök lägenheten

ANNONS

– Som köpare har man små möjligheter att i efterhand klaga på brister som hade kunnat upptäckas vid en noggrann undersökning. Därför är det viktigt att titta väldigt noga, utnyttja hela visningstiden och kanske även gå på en omvisning för att försäkra sig om att inte ha missat något av stor vikt, säger hon.

Tips nummer fem: Hövlighet gynnar dig som köpare

Något som underlättar affären är att ha ett gott bemötande och att kunna vara flexibel. Just bemötande kan vara extra viktigt vid ett underbud.

Tips nummer sex: Sälj först eller ha marginaler

Sälj först och köp sen. Detta är speciellt viktigt i den marknaden vi har just nu. Men detta är dock inte en möjlighet för alla.

– Om det av olika anledningar känns svårt, så är mitt råd att man är försiktig i sin kalkyl och räknar lågt på sitt försäljningspris samt ber om längre tillträde på det nya så att man hinner sälja i lugn och ro.

Tips nummer sju: Ha koll på de ekonomiska förutsättningarna

Till sist ger Bahar Nabavi rådet att ha koll på sina egna ekonomiska ramar. Det är även viktigt att själv ha räknat på sina kostnader och inte enbart förlita sig på banken som beviljat lånelöfte.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS