News55

Här får äldre möjlighet att arbeta långt upp i åldrarna

Artikelbild
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 09 feb. 2017

Allt fler vill fortsätta att vara aktiva på arbetsmarknaden långt upp i åldrarna. Ett sätt är att gå med i en så kallad seniorpool, det rapporterar Mariestads-tidningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I takt med att vi lever allt längre i Sverige vill många av oss fortsätta att vara aktiva på arbetsmarknaden, även efter att vi har fyllt 65. Sedan årsskiftet har seniorpoolen vid namn Veteranpoolen etablerat ett kontor i Mariestad, det skriver Mariestads-tidningen.

– Det är redan 25-30 personer som skrivit in sig, säger Ingvar Dafgård, en av de två som står bakom företaget, till Mariestads-tidningen.

Företaget Veteranpoolen fungerar på samma sätt som andra liknande initiativ i landet. Pensionärer skriver in sig som tillgänglig arbetskraft och blir uppringda av poolen så fort en kund behöver arbetskraft. Alla erfarenheter, yrkestitlar och typer av expertis behövs.

      LÄS MER: SKPF och SPF: Moderaternas förslag är bra, men inte tillräckliga

“Man ska kunna välja hur dagarna ser ut”

Samtidigt är det viktigt att de äldre inte känner sig pressade att ta arbetspass om de inte vill, orkar eller har tid. Den egna tiden är minst lika viktig, tycker Ingvar Dafgård.

– Då får pensionärerna välja om de vill utföra tjänsten. Det är absolut inget tvång bara för att man är inskriven och är man äldre ska man kunna välja lite hur dagarna ser ut.

Men att anställa äldre kan bli en kostsam historian. De så kallade löneskatten, det vill säga den skatt på äldres arbetsinsatser som betalas av egenföretagare, ligger i nuläget på 6,15 procent. Ett sätt att göra det mer lönsamt att anställa erfaren arbetskraft skulle kunna vara att avskaffa löneskatten, menar Jan Klinell.

ANNONS

– Det hade gett bättre lönsamhet för företaget och vi skulle kunna ta mindre betalt för jobben.

Helt klart är i alla fall att efterfrågan på erfaren arbetskraft är stor.

– Många kunder tycker det är tryggt just för att äldre har en livslång yrkeserfarenhet, säger Jan Klinell till Mariestads-tidningen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS