Regeringen ger en särskild utredare i uppdrag att föreslå hur åldersgränsen för att kvarstå i anställning enligt lagen om anställningsskydd (LAS) ska anpassas till riktåldern för pension.
Mest läst i kategorin
Till följd av Pensionsgruppens överenskommelse för att utveckla pensionssystemet – som syftar till att långsiktigt säkra höjda och trygga pensioner – blir de pensionsrelaterade åldersgränserna i pensionssystemet och vissa andra trygghetssystem från och med den 1 januari 2026 knutna till en riktålder för pension som följer medellivslängdens utveckling.
Rätt att kvarstå i anställningen
Riktåldern styr när en utbetalning från ett anknutet system ska se.
Enligt lagen om anställningsskydd har en arbetstagare rätt att kvarstå i anställningen till utgången av den månad när han eller hon fyller 69 år, den så kallade las-åldern.
Regeringen bedömer att även las-åldern behöver knytas till riktåldern för pension och att riktåldern för pension inte ska vara högre än las-åldern.
Las-åldern bör därför anpassas till riktåldern för pension när den ändras, men den närmare utformningen av en sådan anpassning behöver analyseras vidare, enligt regeringens pressmeddelande.
Då ska utredningen redovisas
Den särskilda utredaren har i uppdrag att analysera och ta ställning till den närmare utformningen av en anpassning av las-åldern till riktåldern för pension – med ett intervall på två år mellan riktåldern och las-åldern.
Utredaren, som ska redovisa sin utredning senast 30 april 2025, ska också lämna nödvändiga författningsförslag.
Det är Anders Odmark, kammarrättsråd vid Kammarrätten i Sundsvall, som utsetts till särskild utredare.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.