News55

Åtta enkla tips som höjer din pension

Två äldre män sitter och pratar. En pensionsekonom har åtta tips om hur du kan tänka när det gäller din pension
En pensionsekonom har åtta tips om hur du kan tänka när det gäller din pension. (Foto: Oscar Olsson/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 okt. 2024Publicerad: 11 okt. 2024

Det här med pension kan vara krångligt så tidningen Femina har bett Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, ge några tips om hur vi kan tänka.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När du jobbar tjänar du ihop till den allmänna pensionen, så det första tipset är att jobba heltid för det spelar stor roll för din framtida pension.

Tjänstepensionen är också viktig, varför det är bäst att jobba på en arbetsplats med tjänstepension, om din arbetsplats inte har det bör du försöka få din arbetsgivare att kompensera dig på annat sätt.

Om du har gått en lång utbildning eller av annan anledning kommit ut i arbetslivet sent behöver du spara mer och om du är egenföretagare är det viktigt att du pensionssparar.

För den slutliga pensionen är den ålder du väljer att gå i pension vid väldigt viktig, tänk på att det är dyrt att gå i pension tidigt och att efter riktåldern, som nu är 66, betalar du lägre skatt på din lön.

Tänk också på att allt arbete efter riktåldern för pension räknas så även om du inte orkar jobba heltid tjänar du på att jobba.

Om du skulle gå bort i förtid är det bra att ha funderat på vad som ska hända med ditt pensionssparande.

Om ditt sparande bara ska gå till dig får du högre ersättning och om du vill att det ska övergå till din närmaste familj kostar det lit mer.

En pensionsrådgivare, en banktjänsteman eller ett försäkringsbolag kan hjälpa dig gå igenom din framtida pension och ett lämpligt pensionssparande, det skriver Femina.

ANNONS

Är det dags att byta ut vårt pensionssystem?

Nu, 30 år efter att riksdagen beslutade om ett nytt pensionssystem, har låg pension blivit verkligheten för många.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS