Rullstolsburne Leif Nilsson, 82, nekas plats på kommunens äldreboende. Detta trots att han varit med om flera fallolyckor, det rapporterar Sydöstran.
Mest läst i kategorin
Leif Nilsson, 82, har kol och njursvikt och är rullstolsburen. Eftersom Leifs lägenhet inte är handikappanpassad är rullstolen inte det lättaste hjälpmedlet för honom att ta sig fram med. Trots att Leif Nilsson har varit med om fler fallolyckor nekas han plats på ett äldreboende, det skriver Expressen.
– Jag var stark i armarna då och de såg att jag kunde lyfta mig från sängen, till rullstolen och själv ta mig till toaletten. De tyckte jag var för frisk och duktig för att få en plats. De hade bestämt sig för att avslå min ansökan och det spelade ingen roll vad jag och dottern än sa, säger Leif Nilsson till Sydöstran.
LÄS MER: Karin är fången på äldreboendet sedan åtta år tillbaka
“Jag vill inte belasta min dotter”
Eftersom Leif Nilsson inte känner sig trygg med att ta sig ut på egen hand tillbringar han mestadels sina dagar hemma framför TV:n.
– När jag föll en gång på toaletten låg jag blodig på golvet tills hemtjänsten kom. De hade inga förband, de bara lyfte mig till min säng. Christine fick hjälpa mig till sjukhuset. Jag vill inte behöva belasta min dotter som ställer upp för mig på alla sätt, varje dag, säger Leif Nilsson.
Efter flera fallolyckor likt den som Leif beskriver tyckte han och hans dotter Christine Ioannidou att det fick vara nog och ansökte om en plats på ett äldreboende. Men trots att Leif känner sig otrygg hemma fick han alltså avslag.
LÄS MER: Vårdtagare blev inlåst på äldreboende
“Man har ett eget ansvar att se över sin egen boendesituation”
Tina Astevall är chef för Myndighetskontoret i Karlskrona som ansvarar för ärenden likt detta. Hon menar att kommunen inte tar den ansökandes bostad i beaktande när de bedömer om en person är i behov av ett äldreboende. Att Leif Nilssons lägenhet inte är handikappanpassad är alltså inte per automatik ett kriterium för att han ska tilldelas en plats på ett särskilt boende.
– Det som krävs är att man har ett omfattande vårdbehov. Boendet i sig är inte avgörande. Man har ett eget ansvar att se över sin egen boendesituation. Man måste själv se om det finns andra bostäder på marknaden som passar bättre. Man kan alltid överklaga våra beslut. Får man bifall av förvaltningsrätten ska vi genomföra det, säger Tina Astevall till Sydöstran.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.