Kryptobranschen står inför ett spännande år med tanke på Bitcoins kommande halvering. Det är ett event som kan ha stor betydelse för hela branschen. Om man ser tillbaka på föregående halveringar har Bitcoin rusat i värde i samband med dessa halveringar. Nu är frågan om denna kommande halvering har samma effekt?
Mest läst i kategorin
Bitcoin är designat för att ha en konstant efterfrågan och för att hålla inflationen i styr. Det finns alltid en fast gräns på 21 miljoner BTC och just nu är cirka 19 miljoner i omlopp. Halveringen som inträffar vart fjärde år halverar belöningen för att mina ett block. Många experter tror nu att Bitcoin kan bli mer värdefullt än guld i samband med dessa kommande halveringar, om man tittar på en 5-årsperiod framåt.
Många blir också intresserade av att investera i BTC i samband med dessa halveringar. Då är det viktigt att välja din bästa Bitcoin-plånbok där du kan förvara dina tokens. Det är också viktigt att komma ihåg att det inte finns några garanterade vinster för kryptoinvesteringar. Du bör därför inte investera pengar som du inte har råd att förlora, om du vill börja köpa tokens.
När Bitcoin har gjort sina tidigare halveringar har priset rusat. Detta trots att skaparen av Bitcoin fortfarande är okänd. När man gjorde en halvering 2012 ökade värdet med hela 342 % på cirka 100 dagar. Även åren 2016 och 2020 hade man en enorm tillväxt i samband med dessa halveringar.
Om man ska spekulera kring tidigare halveringar kan Bitcoin potentiellt nå över $100,000 inom två år. Det här är dock endast spekulationer och inget man ska ta på orden. Det finns många yttre faktorer som kan påverka Bitcoin-priset utöver halveringen.
Det finns även en negativ sida av halveringen och det är att det kommer bli mindre attraktivt att minea Bitcoins. Många miners kommer ha en föråldrad utrustning och kämpar med de höga elpriserna. De kommer behöva göra ett val om de ska fortsätta mina eller inte. Halveringen innebär att många mindre miners får svårt att konkurrera mot de stora fabrikerna.
En annan utmaning som Bitcoin står inför är att de ofta anklagas för att vara en stor miljöbov. Att mina Bitcoin är väldigt energikrävande och genererar stora mängder koldioxidutsläpp. Många politiker och miljövänner vill därför förbjuda Bitcoin-mining. Det finns även flera konkurrenter till BTC som lanserar klimatsmarta alternativ till mining.
Trots dessa utmaningar är Bitcoin fortfarande den överlägset största kryptovalutan på marknaden. Den senaste veckan steg priset över $50,000 vilket är en stor milstolpe för BTC. Det tyder på att det fortfarande finns ett stort intresse från investerare. Bitcoin var även den första kryptovalutan som någonsin lanserades år 2008. Den sätter standarden för hela branschen och är ledande på många sätt. Denna halvering kommer förmodligen hjälpa Bitcoin att behålla sin plats på toppen under flera år framöver. Bitcoins främsta konkurrent är Ethereum som använder en helt annan typ av blockkedjeteknik. När det kommer till marknadsvärde är det dock stor skillnad mellan BTC och ETH.