Annons

Annons

Annons

Annons

Ulf Elfving: “Så minns jag Lars Norén”

Lars Norén var en krigare som aldrig vek ner sig. Mitt i en av sina tuffaste strider kom han till vår radiostudio – och det blev mitt livs kanske märkligaste intervju.

News55De skulle må bra av en rejäl dos självkritik

En dag när pandemin klingar av, och det kommer att komma en sådan dag, blir det dags för självrannsakan och bokslut över vad som gjorts, vad som inte gjorts och vad som kunde ha gjorts bättre.

News55Så skiljer sig pandemins nöd mot krigstidens nöd

Bland allt – stort och smått - som jag fått ärva av äldre släktingar finns slitna kokböcker med tummade lösa receptblad. Jag nänns inte slänga dem trots att rätterna ofta är komplicerade med märkliga mått (tag en näve) och svårfunna ingredienser. Njurtalg, korinter, alunrot, pulvriserad vinsten.

News55Så avslöjar språket motsättningar mellan generationerna

Jag läser i DN om ett uttryck som har blivit den unga generationens sätt att avfärda äldre som ”inte fattar”.

News55Varför räcker det inte med ett “välkommen”?

Vi känner till att jordens medeltemperatur går upp, sakta men säkert, trots Paris-avtal om miljön. Det är illa. Men när blev också det lilla ordet "välkommen" så himla mycket varmare? Alltså: "Varmt välkommen". Det är inte heller bra!

News55Nu har jag förlorat ännu en vän i covid-19

Jag har förlorat många vänner i covid-19 under det senaste året. De flesta kände jag ytligt, men det var ändå personer som jag hade en bra relation till och som jag har gemensamma minnen med.

News55Så diskrimineras vi äldre av Sveriges Radio

Det är ålderism av SR när de plötsligt lägger ned Ulf Elfvings populära radioprogram.

News55Totte Wallin: Så blev vägarna mitt universitet

Krönikör Totte Wallin skriver om sitt resande under sina aktiva år.

News55Hur kan flera makthavare helt ha tappat ansvarskänslan?

Rätta mig om jag har fel. Men inte är jag väl ensam om att vilja göra en Dan Eliasson?

News55Artur Ringart: Var är raka besked och ansvar?

Nu vet alla, även våra politiker, att vi är många äldre i Sverige. Men det har kostat. När jag skriver det här har drygt 8.200 personer avlidit på grund av Covid-19. De flesta av dem äldre. De som skulle skyddas.

News55Jan Scherman: Så minns vi äldreförnedringens år 2020

Det är lätt att glömma. Jag vet själv. Tänker ofta på Lill Lindfors, som i en berömd sketch glömmer namn. När hon kontaktar hjärnkontoret har minnesarbetarna tagit rast. Namnglömskan är förtretlig, men inte mer än så. Värre är det med samhällets minnesförluster. Samtidsminnet är farligt kort.

News55Därför är Vivienne Westwood en viktig förebild

"Buy better, buy less" är ett mantra som Dame Vivienne Westwood använt så länge jag kan minnas, då jag har följt hennes arbete i många år. Hon är en av världens mest kända modedesigners som vet vad hon talar om; en erfaren fullvuxen kvinna i den så populärt beskrivna 70+ åldern.

News55Därför är vaccinmotståndarna illojala

Nu står vi i kön. Vi börjar rätta in oss i ledet. För visst ska det väl gå att få nu snart, det där vaccinet?

News55Därför tycker jag synd om kungen

”Jag anser att vi har misslyckats”. Sex små ord från kung Carl XVI Gustaf som han yttrade i SVT:s ”Året med kungafamiljen” gav eko över hela världen

News55Är framtidens vård till för alla?

För någon vecka sedan skulle jag under inga omständigheter kunnat tänka mig att bli opererad av en robot med en robotstyrande kirurg i ett annat land.

News55Därför måste vi stoppa lånen med ockerränta

Tiden går och mycket blir bättre, men inte allt. Kommer ni ihåg hur det var när vi som tillhör efterkrigsgenerationerna växte upp. Först pengar och sedan handla var en regel som vi aldrig bröt.

News55När pojkar inte fick vara Lucia

Luciafirandet är i ordets sanna bemärkelse en ljuspunkt i december. När jag var barn var det en självklarhet att alla flickor skulle vara med i det traditionella luciatåget i kyrkan.