News55

Artur Ringart: Så drabbades mina SVT-kollegor av ålderism

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 27 juni 2023

Artur Ringart, medgrundare av News55, som länge har jobbat mot åldersdiskriminering välkomnar den nya satsningen på Jobb55 med öppna armar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Själv tillhör han dem som tycker att sitt “bäst före datum” inte har passerat ännu. Han vittnar också om att många äldre vill kunna styra mer över sin egen tid.

– Då är det en poäng i att kunna fortsätta att arbeta och vara aktiv, men på mina egna villkor.

Jobb55 matchar jobbsugna seniorer med arbetsgivare. Förutom bemanningstjänster kommer även rut- och rottjänster att vara bärande inslag. Artur tillhör dem som själv kan tänka sig att anlita en senior för hushållsnära tjänster.

– Jag tillhör dem som har “tummen mitt i handen” och är sanslöst opraktisk. Jag klarar knappt att spika upp en tavla. Och ska man sätta ihop en möbel och det går att göra fel ( trots en fin beskrivning) – då gör jag fel. Därför känns det tryggt att jag kan vända mig till ett företag som kan hjälpa mig och som jag kan lita på.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Har du blivit diskriminerad i arbetslivet på grund av din ålder eller sett någon kollega bli det? 

ANNONS

– Nej, jag har inte blivit det. Men mina kollegor från SVT, Claes Elfsberg och Marianne Rundström, ville gärna fortsätta att arbeta, men fick det inte. Reglerna på arbetsmarknaden sa att man inte hade rätt att fortsätta arbeta när man hade fyllt 67 år, så de tvingades att sluta.

Vad anser du är seniorers främsta styrka på arbetsmarknaden? 

– Vi har erfarenhet inom våra olika yrkesområden som man inte kan läsa sig till. Ibland dyker problem upp som bara erfarenhet som bara erfarenhet kan lösa. Det gäller alla yrken.

Vad vill du säga till någon som står i valet och kvalet att fortsätta jobba som senior?

– Det är oerhört vitaliserande att fortsätta att arbeta på sina egna villkor. Det är bra för både kropp och själ. Känslan av att jag fortfarande duger. Dessutom får man ett rikare socialt umgänge.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS