Därför tappade Socialdemokraterna Norrland

UME≈ 20140817

Sverker Olofsson

Annons

Annons

SVT Nyheter i Västerbotten har i några intressanta reportage visat hur en del människor i inlandet röstat på ytterligheterna. Vänsterpartiet i kommunvalet och Sverigedemokraterna i riksdagsvalet. Många verkar helt enkelt ha sökt sig bort från de etablerade partierna. I norr blev valet en sorglig historia för Socialdemokraterna.

I de fyra norrlandslänen tappade partiet mer än 12 % av sina väljare i riksdagsvalet jämfört med valet 2014. Drygt 31 000 norrlänningar vände partiet ryggen. Det är mer än ett dåligt val. Det är en katastrof!

Jag tror att det handlar om missnöje och orättvisa, en känsla av att inte vara sedd, men utnyttjad! En hel mandatperiod men socialdemokraterna tog inte chansen. Partiet glömde sin väljarbas. Behovet av omfördelning var stort när dom återvann makten 2014. Dom omfördelade, men åt fel håll!

Några exempel. På Hemnet säljs en villa i Vindeln för 1 395 000 kronor och i Djursholm säljs en för 17 000 000 kronor. Båda kommer att betala samma fastighetsskatt, men i runda slängar kan man tro att Vindelköparen får 8 000 kronor i räntebidrag medan den som köper huset i Djursholm får kring 80 000 kronor.

Det är din och min skatt som betalar och alla inser att det handlar om en gigantisk förskjutning av pengar och förmögenhet till de personer och de regioner där det redan finns mer än nog.

Lägg till att den familj som vill bygga och bo i något av våra vackra och välordnade inlandssamhällen troligen inte ens får låna pengar. Samtidigt ser dom inga problem alls med att låna både en och två miljoner till en liten omodern lägenhet i Stockholm.

Så var det ju det här med elcykeln. Subventionerad cykel för att för att inte ta bilen till jobbet. Hur tänker dom undrar säkert Bjurholmsbon som har sitt arbete i Umeå sex mil bort. Till råga på allt höjs bensinpriset och Bjurholmsbon som inte kan hoppa på en lokalbuss var och varannan minut känner ända in i märgen att politiken är till för någon annan i en annan del av landet.

På tal om trafik. Åk någon av de undersköna vägarna från kust till inland i Västerbotten. Man möter ett pärlband av timmerbilar. Det är inte så konstigt eftersom de flesta sågverk är nedlagda i inlandet. Inte ens jobben från det första förädlingssteget blir kvar där skogen växte. Till råga på allt köps allt mer skog upp av förmögna människor i de stora tätorterna. Mer än hälften av den privatägda skogen i Vilhelmina ägs till exempel av en person i Stockholm. Det innebär att till och med vinsten från avverkningarna beskattas på annat håll.

Vattenkraft, skog och malm. Miljon efter miljon tas från den del av landet där förmögenheterna skapas och hamnar i de stora städerna.

Landsbygdens folk betalar också till de stora kulturinstitutionerna, som finns så långt borta. Dom betalar till polisen som inte hinner fram. Dom betalar för alla statliga myndigheter som inte blev kvar. Dom betalar lön till statusjobben på myndigheter och departement. Kvar blir den orättvisa känslan av att tillhöra en fattig och tärande del av landet.

Margot Wallström sade i Dagens Nyheter för en tid sedan: ”Vi borde ha lagt mindre fokus på Stockholm”. Undrar om hon själv förstår hur rätt hon har? 31 000 norrlänningar lämnade hennes parti. Tro inte att det helt plötsligt dykt upp någon form av rädsla för människor från andra länder. Inte en sekund.

Landsbygdens folk lämnar partiet av besvikelse. Nu vet dom att det är med politiken som med vattenkraften, skogen och malmen. Vinsterna hamnar någon annanstans.

Sverker Olofsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons