News55

Thomas Hedengran om pandemin: "Allt bara sket sig"

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 09 jan. 2022

Thomas Hedengran lider inte av åldernoja utan njuter av livet och är tacksam över alla de olika roller han fått spela men under pandemin blev det tufft.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skådespelaren Thomas Hedengran, 56, har setts i en mängd olika karaktärer. Filmer som ”Julkalendern”, ”Jägarna”, ”Hamilton” och ”Vita lögner” men även på teaterscenen i ”Dunderklumpen”, Macken, After Shave och Galenskaparna”, Bröllopstårtan”, ”Stulen kärlek”, ”Lorden från gränden” och ”Bussresan”.

Han växte upp i Sveg och skådespelarintresset vaknade när han såg inspelningen av ”Katitzi” i området där han bodde. Han fångades av mystiken, de uppsatta lamporna och tycker än idag att filmens värld är mer förtrollande än teaterns.

 – De spelade in ”Katitzi” i mitt område och det var ren magi, jag var så fascinerad av hela produktionen och ville vara en del av den världen, berättar han för News55.

När pandemin tog fart skulle Thomas spela ”Stulen kärlek” på Lisebergsteatern i Göteborg men allt fick avbrytas och det blev bara en helg med den produktionen.

 Och förra hösten 2020 skulle skådespelaren ut med Riksteatern med föreställningen Bröllopstårtan med bland annat Kajsa Ernst och efter en kortare turné, ibland annat Norrland, skulle de tillbringa sex veckor på Malmö stadsteater men de hann bara spela en föreställning innan allt fick avbrytas. 

– Allting sket sig, när vi kom till Malmö slog pandemin till, det blev bara en helg i Malmö och sedan dess har jag inte haft något jobb som skådis.

De senaste åtta åren har han jobbat heltid på en skola i Stuvsta när han inte har film eller teateruppdrag och jobbar med lågstadieelever, något han trivs väldigt bra med.

– Det är ju fantastisk att få följa barnen från lågstadiet till gymnasiet men jag är utbildad skådis så det är klart att det tufft att inte få jobba med det yrket, nu har jag inte stått på scenen på två år.

ANNONS

Skådisen har varit noga med att inte resa kommunalt under pandemin, har tagit bilen till skolan i Stuvsta och går hemifrån vid 05 på morgonen, men det har också kostat en del, ekonomiskt.

– Jag har undvikit att åka kommunalt och har lagt ett par tusen i månaden på bensin och parkering, det är tufft förstås och man undrar hur det kommer bli framåt, det enda jag gjort sedan förra året är att filma ”Leif & Billy” på SVT.

Privat är han tillsammans med Lena Asklund sedan 16 år, enhetschef för tre brandstationer och så har Thomas barnen Samuel, 21, och Tindra, 20, sedan en tidigare relation.

– Tindra jobbar som yrkesmilitär inom flygvapnet i Luleå. Samuel jobbar som dragqueen, berättar Thomas.

På sin fritid reser skådisen och kärleken Lena en del, sist var de i Berlin och de gillar mini-weekend på tu man hand. Eter att ha varit särbos i 16 ska de nu slå sina påsar ihop och blir sambor i Thomas lägenhet i Solna.

– Vi trivs ihop, gillar att röra på oss, fjällvandra och springa, fortsätter han.

Hans gode vän och kollega Bert-Åke Varg säger alltid att jobbet ska vara kul, en devis som Thomas försökt anamma genom åren.

– Man ska kul på jobbet för det här jobbet är svårt nog ändå, säger alltid min vän, kollega och mentor Bert-Åke Varg.

ANNONS

Någon åldernoja lider skådisen inte av heller utan försöker röra på sig och känner sig sällan hotad av yngre, manliga kollegor.

– Jag ser ju de där testosteronstinna, unga killarna och tycker nog mer att de ska slappna av. Sedan jag blev pappa släppte jag fokus på mig själv men det är klart att yrkesmässigt förändras det när man blir äldre, det är inte som förut, många springer förbi mig och allt kan vända på en femöring, man är bara en färskvara i folks minne när man syns på tv.

När han tittar på sin långa karriär är han mest stolt över alla de olika roller han fått gestalta och känner sig förfarande nyfiken på yrket, utmaningen är att hantera sin dyslexi, som han ej fått diagnosticerad men där han hittat strategier för att klara att läsa in manus.

– Jag har hittar egna metoder för att lära mig text så det fungerar bra, en av mina högsta drömmar är att få filma utomlands, det skulle jag tycka var roligt, några år utomlands. En TV-serie, en bra roll. Det är ju ändå TV som startade mitt intresse.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS