News55

Godare rätt än den här torsken är svår att hitta!

Ulf Elfving bjuder på ett recept med torsk på matbloggen på News55
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 16 feb. 2024Publicerad: 16 feb. 2024

Exakt så här ska skreitorsken lagas – med ett tilbehör som är himmelskt!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Torsken är fin året runt men allra bäst just nu, när den simmat i extra kallt vatten och kallas skrei. Jag köpte en bit ryggfilé och fick omdömet från den ofta ganska stränga hustrun:

– Det här var den godaste fisk jag ätit!

Ett riktigt läckert mandelpotatismos mixat med sparris, brysselkål, västerbottensost och en gräddskvätt och mycket smör bidrog förstås till torsksuccén.

Ursäkta färgerna på bilden, de ger faktiskt inte rättvisa åt den här läckra rätten.

Perfekt innertemperatur

En av de mer kända kockarna – har glömt vem – sa en gång till mig:

– Torsken ska sluta tillagas när innertemperaturen är 47 grader, varken mer eller mindre.

Jag har kollat en massa recept, och de flesta talar om runt 56 graders innertemperatur. Aningen för mycket, tycker jag. Kvällens middagstorsk låg strax under 50 grader.

ANNONS
ANNONS

Recept på mandelmos:

Koka ett par mandelpotatisar per person. Jag hade några sparrisar i kylen, skar dem i bitar och lät dem koka med, liksom en näve brysselkål. På slutet rev jag ner ½ dl västerbottensost, tillsatte en liten gräddskvätt och en generös klick smör. Vispade med stavmixer, saltade och pepprade.

Fisken rimmade jag, det vill säga att jag saltade den och lät den vila i en timme. Sköljde den lätt, så att att inte allt salt försvann och la den (med skinnet kvar) i en mycket liten ugnsform. Täckte skivorna med ett par skivor smör och körde dem i ugnen tills termometern visade en innertemperatur på 47 grader.

Lätt som en plätt! Sen fick firren, befriad från skinnet, trona på det ljuvliga moset och serveras snabbt, med någon matsked brynt smör för extra fyllig smak. Gissa om allt smälte på tungan!

Det goda ukrainska lagerölet Obolon var en perfekt dryck till den här goda helgmiddagen. Den biran är inte bara god att dricka – att köpa den är också en behjärtansvärd liten hjälp till det tappert kämpande Ukraina.

Ulf Elfving bjuder på ett recept med torsk på matbloggen på News55
Perfekt tillagad torsk med mandelpotatis, brysselkål, sparris, västerbottensost och smör-mos. Och så lite brynt smör som extra topping! (Sorry att färgerna blev helt missvisande på bilden – allt var faktiskt mycket snyggare i verkligheten…)

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS