News55

Här är topparna bland krogar på Gran Canaria!

Ulf Elfving är på Gran Canaria och tipsar om mat
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 07 feb. 2024Publicerad: 07 feb. 2024

Förra krönikan om den kanariska restaurangvärlden var lite gnällig. Nu fokuserar vi på det som är bäst - här är några toppar!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi har hittat några riktiga pärlor på södra Gran Canaria! Och en av de bästa är också en av de billigaste: Miss Asia, som ligger i den gamla stadsdelen San Fernando mellan San Agustin och Maspalomas. Deras crispy chicken är ett paradnummer som vi aldrig missar. Häromdan kunde vi konstatera att den håller sedvanlig toppklass, och att även deras räkor i currysås med asiatiska grönsaker är alldeles utmärkta. Och ännu bättre: de här goda rätterna kostar bara runt hundralappen!

Crispy chicken på Miss Asia (till höger) är bland det bästa asiatiska jag ätit. Räkorna i curry till vänster går inte heller av för hackor.

En härlig förrätt är t.ex. den här tallriken med blandade asiatiska godsaker (vårrullar, kycklingspett, friterade räkor och fyllda degknyten) :

Medan matställena och barerna runtom inte har så mycket folk är Miss Asia alltid välbesökt. Det är lätt att förstå varför, liksom att tjejerna är så här glada:

Miss Asia passar även tunna svenska plånböcker.

ANNONS

Lite dyrare är ialienaren Piccola Italia i San Agustin. Deras tryffelpasta är bland det godaste i den vägen jag har ätit. Rekommenderas!

Tryffelpastan var så god att den försvann innan kameran hann plockas fram. Vi åt också en väldigt bra piggvar här, tjock och fin, med olivolja och ett berg av tomater och rotsaker:

Samsara i Meloneras håller stilen som en av Gran Canarias märkligaste restauranger. Den är fylld av orientaliska föremål – statyer, porslin, tavlor, guldföremål och annat exotiskt, hopsamlat på resor jorden runt av krögaren Juan, vilket får en att känna sig som om man är djupt inne i ett magiskt österland.

Och maten håller hög klass. För att inte tala om presentationerna. Tänk att en gratinerad chèvre kan smyckas ut på det här viset:

ANNONS

… eller att en anklever med äpple i fikonsås kan se ut så här:

Maten på Samsara är inte bara vacker, det smakar förträffligt också.

Vår favorit Anno Domini i San Agustin har jag skrivit om flera gånger. Kan bara konstatera att den håller stilen på ett beundransvärt sätt. Hög internationell klass!

Fler tips och noteringar från södra Gran Canaria:

+++ Många här talar om en ny fisk- och skadjurskrog vid stranden Las Burras i San Agustin, Canastro Gallego. Sägs ha utsökt fisk och fina skaldjur. Men en titt på menyn säger oss också att den håller svindlande höga priser.

+++ Ska man äta sjötunga till betydligt lägre pris än hemma så är det här på ön! Stora, fina firrar – från Västafrika (!) – grillas eller serveras à la meunière och smakar ljuvligt nästan överallt.

+++ Lite otippat kanske att man kan få härlig smörgåstårta här nere i södern! Vi åt en toppenvariant på Café Suecia, designad av krogägarhustrun Kicki och hennes kamrat Agneta.

ANNONS

+++ Jag har faktiskt ätit fisk varje dag i två och en halv vecka! En favorit är dorada. På vårt hotell H10, där den vanliga matsalsbuffén vida överglänser hotellets två “finrestauranger”, grillas den à la minute till perfektion.

+++ Den som vill ha fler tips kan titta in på Facebooksajten “Restauranger i San Agustin och Playa del Ingles“, som administreras av författarinnan Lotta Holmgren.

ANNONS
ANNONS