News55

Wow: lubb med smörsås + brynt trumpetsvamp!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 06 sep. 2023Publicerad: 06 sep. 2023

Kolla kvällens kanonmiddag! Och fördelen med att ramla i skogen...

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fisk har – som allt annat – blivit rekorddyrt. Men bland de minst dyra firrarna finns några riktigt goda grejer: lubb och kolja, till exempel.

Lubben påminner faktiskt lite om hummer i konsistens och smak. Inte det sämsta. 269 kronor kilot i dag på ICA Flygfyren i Norrtälje. Koljan låg i ungefär samma prisläge. Och häromdan köpte jag finfin havskatt för bara ett par hundralappar kilot på COOP i Enebyberg. Rena fyndet, med tanke på att man bara äter c:a 150 gram per person. Alltså några tior för en portion.

Till lubben blev det smörbrynt svart trumpetsvamp. Den är ju helt underbar! Svår att hitta, men jag har konstaterat att min vurpa i svamskogen – där det kunde gått helt åt… skogen (haha) – som jag berättade om för några veckor sen, ändå förde nåt gott med sig: nu har jag fått massor av svamp av den snälla grannen Irma. Berg av kantareller och svart trumpet. Ett trevligt plåster på den fortfarande ömmande ryggen…

Trumpetsvampen är lättrensad och har en djup smak och fin, fast konsistens. Blir bäst om man steker den länge.

Lubben och trumpeten fick sällskap av en ljuvig beurre blanc (smörsås). Så lätt att göra, fråga mig om du vill, så berättar jag i kommande inlägg.

Sensommaren (jag vägrar ta ordet höst i min mun än så länge) har sina ljuspunkter!

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS