News55

10 år sedan mordet på Engla: Mamman berättar om sorgen

Artikelbild
STJäRNSUND 2008-04-06
News55
News55
Uppdaterad: 05 apr. 2018Publicerad: 05 apr. 2018

Det har gått tio år sedan tioåriga Engla mördades av Anders Eklund. Än idag finns det frågor som hennes mamma Carina Höglund inte anser sig ha fått svar på. – Jag har frågor till honom, det finns pusselbitar som inte stämmer. Jag tror han har ljugit om händelseförloppet men han vågar inte träffa mig, säger hon till Brottscentralen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har gått tio år sedan den då tioåriga Engla Höglund mördades av dubbelmördaren Anders Eklund. Hon var på väg hem från sin fotbollsträning på sin första egna cykeltur när hon attackerades och mördades den 5 april 2008.

Anders Eklund greps bara två dagar senare då han av en slump fotograferats vid platsen där Engla försvann. Han dömdes till livstids fängelse för mordet på Engla och även för att ha dödat 31-åriga Pernilla Hellgren den 4 juni 2000.

Än idag finns det frågor som Englas mamma Carina Höglund vill ha svar på kring mordet på dottern. Hon har försökt få till stånd ett möte med Anders Eklund.

– Ja, jag vill träffa honom och det har jag alltid velat. Jag har frågor till honom, men får antagligen aldrig de svar som jag vill ha. Det finns pusselbitar som inte stämmer,  jag tror han har ljugit om händelseförloppet. Folk tycker att jag är galen. Men jag har redan mått så dåligt som man kan må, jag bär redan på den erfarenhet av smärta man kan ha. Men han vågar inte träffa mig, har ju svarat nej när jag frågat, berättar Carina Höglund för Brottscentralen som har träffat henne hemma i Stjärnsund. Familjen har valt att bo kvar i det lilla samhället trots att det var här det hände.

      LÄS MER: Anders Eklund får skadestånd efter misshandel

“Englas rum står kvar som det var”

– Det har inte varit självklart, men jag klarar inte av att flytta heller. Då vinner liksom mördaren hela mitt liv, vi hade byggt huset och bestämt att vi skulle bo här. Men det är tufft att åka förbi här. Och Englas rum står kvar som det var, jag har inte klarat av att ändra på det, säger hon till Brottscentralen.

Carina Höglund berättar hur hon efter mordet på dottern började engagera sig politiskt och särskilt i frågor som handlat om situationen för brottsoffer.

ANNONS

– Jag kan inte hitta någon mening alls i att Engla dog. Men jag kan välja att skapa någonting meningsfullt efter det, skapa mening i meningslösheten, som prästen sa på hennes begravning.

      LÄS MER: Anders Eklund beviljades permission

“Hon ville bli artist”

Anders Eklund har planer på att ansöka om tidsbestämt straff vilket Carina Höglund är mycket kritisk till.

–Det är bedrövligt. Vi har precis börjat landa i det, börjat kunna acceptera och hantera hennes död. Då ska det dras upp igen. Men jag tror inte att han kommer få det på väldigt länge.

Carina Höglund funderar mycket på vad Engla – som skulle ha fyllt 20 år i år om hon fått leva – hade gjort idag.

– Jag tror hon hade gått på Kulturama eller något liknande. Hon ville bli artist, hade alltid fokus på det, gillade att stå på scen och vara med på talangjakter.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS