News55

95-åring får rätt att bli sambo med sin fru

Artikelbild
STOCKHOLM 20100914 :
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 01 feb. 2016

Längtan efter hustrun som placerats på vård- och omsorgsboendet fick honom att överklaga socialnämndens beslut. Nu ger förvaltningsrätten mannen rätt till särskilt boende för äldre och han får återigen bli sambo med sin fru.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

STOCKHOLM. Lidingö stad har tidigare nekat den 95-årige mannen plats på ett boende. Hans hustru har bott på ett vårdboende i över ett år och mannen bor själv i en lägenhet. Paret erbjöds dock en lägenhet på 21 kvadratmeter av socialnämnden, en bostadsyta de ansåg vara för liten. Det nya beslutet av förvaltningsrätten innebär att mannen nu får rätt att bli sambo med sin fru sedan 40 år tillbaka, på ett äldreboende.

      LÄS MER: Morgonpersonalen på äldreboendet möttes av urinstank

Ansåg att hemtjänst räckte

Socialnämnden i Lidingö stad beslutade den 9 april 2015 att avslå 95-åringens ansökan om bistånd i form av vård- och omsorgsboende. Som skäl för beslutet angavs bland annat att hemtjänstinsatser skulle räcka för att tillgodose hans behov.

      LÄS MER: Undersköterska åtalas för att ha tagit emot stort arv av patient på äldreboende

Men mannen överklagade och påpekade bland annat att hans hälsa vacklar alltmer med andningsbesvär som bidragit till att han fått uppsöka sjukhus. Han behöver rollator för att kunna förflytta sig och har hjärtproblem som känns av när han ska ta sig till och från lägenheten då han bor tre trappor upp utan hiss.

“Drivs av längtan till sin hustru”

Och så saknar han hustrun vid sin sida:

ANNONS

“Han drivs samtidigt av längtan till sin hustru som sedan januari 2015 bor på Siggebogårdens vård- och omsorgsboende. Han och hustrun har varit gifta i över 40 år men kan nu inte längre tillbringa tiden tillsammans, utom vid de tillfällen då han med stor möda tar sig dit. Eftersom han så ofta som möjligt vill besöka sin hustru innebär varje dag stor osäkerhet, stress och oro för honom när han ska ta sig dit. Om han någon dag inte kan besöka sin fru, ökar den psykiska och fysiska stressen eftersom han vet att hon väntar på att han ska komma.”

      LÄS MER: Rekordmånga äldre sjuka nekas äldreboende

Förvaltningsrätten skriver i sitt beslut att socialnämndens uppgift är att verka för att äldre människor ska få möjlighet att leva och bo självständigt under trygga förhållanden och ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap med andra. Det ingår även i en skälig levnadsnivå att få sambo med sin make, oavsett av om maken har ett eget behov av särskilt boende och under förutsättning att paret dessförinnan varaktigt har bott ihop.

Uppmanar kommunen att lösa det

Förvaltningsrätten pekar också på mannens läkarintyg samt den psykiska stress hans boende resulterar i, och skriver att hemtjänst inte är tillräckligt för att tillgodose mannens behov av omsorg och tillsyn. Domstolen uppmanar nu kommunen att lösa boendefrågan så att båda makarna får en skälig levnadsnivå.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS