News55

Kvinnor inom vård- och omsorg har högst sjukfrånvaro

Artikelbild
20100929 - En kvinna ligger och sover i en säng
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 23 nov. 2016

Kvinnor som arbetar inom vård och omsorg i särskilda boenden för äldre och personer med funktionsnedsättning, står för den högsta sjukfrånvaron i landet. Det visar ny statistik från Försäkringskassan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kvinnor som arbetar inom vård- och omsorgsbranschen står för den högsta sjukfrånvaron i landet. Män däremot har högst sjukfrånvaro inom transportbranschen. Det framkommer i ny statistik per brasch och sektor från Försäkringskassan.

Av 1 000 kvinnor som är yrkesverksamma inom vård och omsorg i särskilt boende för äldre och personer med funktionsnedsättning, är 200 sjuka. Relativt tätt därefter kommer kvinnor som arbetar inom förskoleutbildning, där 171 sjukfall per 1000 sysselsatta.

      LÄS MER: Fler sjukskrivna på grund av stress

Sjukfrånvaro bland män

Inom branschen för landtransporter är det vanligast med sjukfrånvaro bland män, där är det 105 sjukfall per 1000 sysselsatta. Även i branschen vid byggande av hus är sjukfrånvaron hög med 171 sjukfall per 1000 sysselsatta.

– Olycksrisker, tunga lyft och obekväma arbetsställningar är några av förklaringarna till varför sjukfrånvaron är högst i dessa branscher. Andra förklaringar kan vara att arbetet har höga krav med små möjligheter för den enskilde att påverka arbetssituationen. Detta visar på betydelsen av ett bra arbetsmiljöarbete hos arbetsgivarna, säger Lars-Åke Brattlund, chef för sjukförsäkringen på Försäkringskassan, till TT.

      LÄS MER: Kräksjuka stoppar postutdelning

Högre sjukfrånvaro inom kommun- och landsting

ANNONS

Sjukfrånvaron är högre inom kommun- och landstingssektorn än inom statlig och privat sektor.

– Vi för kontinuerligt en dialog med arbetsgivarna angående vikten av en sund arbetsmiljö och anpassningar av arbetsplatserna för att förhindra och förkorta sjukskrivningar, avslutar Lars-Åke Brattlund.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS