News55

Vårdades i livets slutskede - hade intorkad avföring på kroppen och var blöt av urin

Artikelbild
STOCKHOLM 2012-04-19
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 15 aug. 2016

När hemtjänstpersonalen kom hem till personen som vårdades i livets slutskede möttes de av en "fruktansvärd lukt". Personen var blöt av urin och hade intorkad avföring på kroppen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

LAHOLM. Det var i juni som hemtjänstpersonal skulle titta till en person som vårdades i livets slutskede. När de kom hem till personen möttes de av en “fruktansvärd lukt”, det står i en lex Sarah-anmälan som Laholms kommun gör och som inkommit till IVO.

      LÄS MER: Sjukhus utsatte 94-åring för svält – fick enbart dropp i en månad

Intorkad avföring på kroppen

När de lyfte på täcket såg de att personen var blöt av urin. Det var även intorkad avföring på kroppen eftersom inkontinensskyddet inte hade blivit bytt under en lång tid.

I munnen hade personen intorkad saliv, vilket tydde på att läpparna inte hade blivit baddade enligt det schema som sjuksköterskan lagt fram.

      LÄS MER: Man behandlades som döende på äldreboende. ”Dottern – En ren skräckupplevelse”

Vändschemat hade försvunnit

I anmälan står det att personen hade lämnats ensam i hemmet av en personal med motivationen att “hen är lugn och ingen kom och löste av mig”.

ANNONS

En annan personal som varit på tre av passen sedan vakets början upplevde att personen hade legat på samma sätt från fredag lunch till lördag eftermiddag. Vändschemat som legat på plats hade försvunnit.

I utredningen står det att verksamheten har inlett ett arbete med lokal rutin kring palliativ vård. Personal har även fått instruktioner om hur de löser av vid vak. Personalen som lämnade vaket har fått en skriftlig varning, enligt anmälan.

      LÄS MER: Så drogade och svalt äldreboendet min vän – tills hon dog

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS