A-
A+

Permitteringskaos i rättssystemet

Tusentals överklaganden om permitteringsstöd har landat i domstol. Arkivbild.
Tusentals överklaganden om permitteringsstöd har landat i domstol. Arkivbild.
EkonomiTT

De tusentals överklagandena om permitteringsstöd skapar kaos i rättssystemet. Tillväxtverket har på några få dagar skickat över 5 000 överklaganden till förvaltningsrätten i Stockholm.

Av tidigare avgjorda liknande fall har företagen fått rätt, helt eller delvis, i knappt tio procent av fallen.

Annons

Annons

Tusentals företag har klagat hos Tillväxtverket för uteblivet permitteringsstöd eller krav på återbetalning. Men myndigheten hinner inte med och har nu på bara några få dagar langat över enorma mängder av dessa överklaganden till förvaltningsrätten som nu drunknar i ärenden, rapporterar flera medier.

Domstolens uppgift blir inte lättare av att Tillväxtverket begärt anstånd med att komplettera med övriga handlingar. Just nu är det i huvudsak företagens uppgifter som finns med i överklagandet, skriver Dagens industri.

Enligt förvaltningslagen är myndigheten skyldig att skyndsamt hantera ärenden. Och när Sveriges Televisions program Uppdrag granskning (UG) började ställa frågor till Tillväxtverket om alla de tusentals ärenden som hamnat på hög tog det plötsligt fart på myndigheten, varvid runt 5 000 ärenden på bara några dagar skickades till domstolen, enligt UG.

Inlett dialog

Att det skulle vara orsaken är inget Tillväxtverket vill kommentera. Inte heller Stefan Holgersson, lagman på förvaltningsrätten, har någon insyn i varför så många ärenden kommit på så kort tid.

Tillväxtverkets pressavdelning hälsar att man har inlett en dialog med förvaltningsrätten, något Stefan Holgersson bekräftar.

Myndigheten ska också så snart det bara går komplettera med handlingar till överklagandena. I grunden handlar det om att Tillväxtverket drunknar i ärenden.

Annons

Annons

Rätt i 162 fall

Hur länge företagen kommer att få vänta på dom kan inte Stefan Holgersson säga.

Vi ska handlägga det här så fort som möjligt, säger han och nämner att den här typen av ärenden har förturskaraktär.

Domstolen har avgjort ett stort antal ärenden kring permitteringsstöd sedan tidigare, så rätten är därmed bekant med måltypen, enligt Stefan Holgersson. Genomsnittlig handläggningstid på den här typen av mål ligger på 1,4 månader, men då har det inte handlat om 5 000 ärenden på ett bräde.

Statistik som TT tagit del av från förvaltningsrätten visar att fram till förra veckan, innan de senaste dagarnas anhopning, hade domstolen fått in närmare 2 200 ärenden där företag klagat på Tillväxtverkets beslut om permitteringsstöd. 1 854 mål har avgjorts och företagen har fått bifall, helt eller delvis, i 162 fall, eller knappt tio procent.

Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson har begärt att Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kallas till finansutskottet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!