News55

Här är tipsen för att klara en psykisk kris

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 21 mars 2022

Det är inte bara nutidens människor som upplever stress, har svårt att sova och lider av oro. Även på medeltiden led man av ungefär samma dilemma och nu kan man hämta kraft från den tiden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att ligga sömlös av oro, stressa upp sig i onödan över saker och känna sig låg och deppig drabbade även folk under medeltiden och ännu längre tillbaka. Filosofer och buddister har funderat över utmaningen med att vara människa även om de slapp sociala medier och göra karriär samtidigt som man bildar familj.

–  Att sätta sitt eget lidande i perspektiv kan räcka för att lindra det en aning. Du är inte ensam, varken här och nu eller om du blickar tillbaka i världshistorien, säger Josephine Selander, idéhistoriker och grundare av Nordiska yogainstitutet, till Amelia. Hon har skrivit boken Filosofi som terapi – Verktyg för levnadskonst tillsammans med psykologen Gustav Jonsson, i hopp om att hjälpa oss att må lite bättre.

En idé att använda sig av när de djupa tankarna kommer är att få perspektiv på tillvaron, att se att man fastnat i en tanke eller beteende och att öva på att förändra det tankemönstret kan vara en del på vägen.

Det handlar ganska mycket om KBT-psykologi, att bli medveten om sina egna tankar och mönster och som har använts av krisiga människor sedan urminnes tider.

– Jag tänker mig att vi går in med en mental skalpell i allt det som är svårt i livet. Ungefär som en kirurg. Att vi lyfter på det första, andra tanke- och känslolagret och blottlägger och definierar vad som är vad, så att allt inte bara blir en grå matta av ångest, smärta eller sorg. Vi ska inte ta bort de ­jobbiga känslorna men börja definiera dem och särskilja dem från andra känslor och handlingar, säger Josephine Selander.

Att vara medveten om sina tankar är själva grundtanken för att kunna arbeta med dem.

–  Jag menar inte att du måste älska det jobbiga som pågår, men att du inte ska lägga tid och energi på att försöka få bort känslan. Du ska inte backa för det mörka i livet, utan se det som en aktiv process som kan föra dig framåt. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS