Nya reformer ska få oss stanna kvar längre i arbetslivet: Från och med i år har du rätt att vara kvar på jobbet till 68 års ålder, det skriver Aftonbladet.
Mest läst i kategorin
För den som inte fått nog av att arbeta, ger det extra tusenlappar i plånboken.
– Det är skattemässigt väldigt fördelaktigt att jobba det där extra året, säger skatteexperten Pia Blank Thörnroos till Aftonbladet.
I år förlängs anställningsskyddet från 67 till 68 år. Det här betyder extra år, att dra nytta av de skattelättnader som gäller för dem som fyllt 65.
– Alla som har fyllt 65 får ett förhöjt jobbavdrag, oavsett om de jobbar eller inte. Om de fortsätter att jobba så har de dessutom rätt till ett högre jobbskatteavdrag. Tillsammans ger det en stor skatteutväxling, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket till Aftonbladet.
Lägre skatt
För en 66-åring som väntar med att ta ut sin pension och istället fortsätter att lyfta lön bara betalar cirka tio procents skatt på inkomster upp till 225 000 kronor.
Det är inte allt. Den som fortsätter jobba efter 65 kommer att tjäna in
ytterligare pensionsrätter. För varje år som man jobbar ökar den allmänna pensionen med sex till elva procent.
– Det slår över vid årsskiftet. Är man född tidigare gäller de gamla reglerna. Sedan får man ju naturligtvis stanna kvar efter 68, om man själv och arbetsgivaren vill det., säger Sofie Rehnström, jurist på LO till Aftonbladet.
Vi lever längre
Den höjda las-åldern är bara en av flera reformer av regelverket kring pensionen i syfte att få oss att jobba längre.
2023 höjs åldersgränsen för allmän pension från 62 till 63 år. Då höjs även LAS-gränsen ytterligare ett snäpp, från 68 till 69 år. Idag är den genomsnittliga pensionsåldern 64 år.
Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+
Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.