News55

Barbro Westerholm: "Ålderismen är ingenting annat än resursslöseri"

Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 26 apr. 2017

Är man passé efter 65? Naturligtvis inte! fastslog deltagarna i paneldebatten om ålderism i Sveriges riksdag under onsdagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under rubriken “Passé efter 65” samlades åhörare och deltagare under onsdagen i riksdagen för en paneldebatt om ålderism som arrangerades på initiativ av Elisabeth Svantesson (M).

News55:s Artur Ringart var en av deltagarna som fick säga sitt om den åldersdiskriminering som drabbar många av Sveriges äldre i dag.

– Jag brukar säga att man mentalt aldrig blir äldre än 25 år, det är kroppen som åldras. Jag kan ibland bli förvånad när jag ser mig själv i spegeln. Därför är det orimligt att man räknas som förbrukad bara för att man har uppnått en viss ålder. Det håller inte, säger Artur Ringart.

Och allt tyder på att de många föreställningar om vad det innebär att åldras inte stämmer. Enligt forskning från Sahlgrenska Akademins centrum för åldrande och hälsa (Age Cap) upplever 90 procent av dagens 7o-åringar att de känner sig friska. De är också mer vitala, utåtriktade och vill saker med sina liv.

Samhället måste gå äldre till mötes

Därför måste samhället gå de äldre till mötes, till exempel när det kommer till äldres möjligheter på arbetsmarknaden, tycker Artur Ringart.

– Det är många som upplever att de blir diskriminerade på sina arbetsplatser på grund av sin ålder. Att de inte är värda att satsa på och att åldern hämmar karriärsmöjligheterna. Det här är en väldigt viktig fråga för vi kommer att behöva jobba längre. Pensionsgränsen på 65 år sattes för 100 år sedan och att den är densamma i dag är orimligt.

Samtidigt måste mycket förändras för att människor ska orka och vilja jobba högre upp i åldrarna, menar Artur Ringart.

ANNONS

“Äldre sitter på kompetens som är värd att bevara”

– Det måste vara lönsamt för den som arbetar. Ett förslag skulle kunna vara lägre skatt på den inkomst man tjänar när man har uppnått en viss ålder. Trivsel på arbetsplatsen är också viktigt, att arbetsbelastningen är rimlig och att det finns möjlighet till återhämtning. Till exempel kanske du inte behöver jobba heltid. Äldre sitter på kompetens som är värd att bevara, säger Artur Ringart.

Barbro Westerholm (L) var en av deltagarna i paneldebatten och hon är också den äldsta – eller som hon skulle uttrycka det: den mest årsrika – ledamoten i Sveriges riksdag. Hon håller med Artur Ringart om att äldre är en grupp vars erfarenheter måste tas tillvara.

– Det blev tydligt för mig att vi måste slå hål på myterna om den årsrika generationen och det gör man inte över en natt. Man måste jobba både kortsiktigt och långsiktigt för att komma till bukt med detta. Till exempel har 355 000 årsrika dålig ekonomi och en kortsiktig lösning på detta är att höja bostadstillägget.

– Jag uppskattar också att arbetsmarknadens parter deltog i dagens samtal och gav sina synpunkter på möjligheten för årsrika att vara kvar på arbetsmarknaden. Vi måste ta vara på alla resurser som finns. Detta är en stor generationen som sitter på så mycket kompetens. Att inte ta vara på den är ingenting annat än resursslöseri, säger Barbro Westerholm till News55.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]