News55

Expert: Här är risken med kortare arbetsvecka

Det finns andra värden, än ekonomiska, när 65-plussare väljer att fortsätta att arbeta.
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 19 sep. 2023

I flera länder prövar man nu fyradagarsveckor med goda resultat. Men forskare varnar också för riskerna med färre arbetsdagar, skriver DN.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nästan 3000 anställda deltog i en stor brittisk studie om fyradagarsvecka och effekterna var tydliga. Många av de anställda upplevde mindre trötthet och ångest och tendensen att säga upp sig minskade med 57 procent hos företagen.

Flera studier visar liknande positiva effekter och i många fall kan man även se att produktionsnivån har varit konstant, trots att arbetsveckan har blivit kortare. Det bör man dock inte lägga för stor vikt vid, menar Roland Paulsen, sociolog vid Lunds universitet. Om alla branscher i samhället införde fyradagarsvecka så skulle produktionsnivån påverkas nationellt.

– Det är viktigt att förstå att arbetstidsförkortning ändå är något som utgör en kostnad för arbetsgivare, att man generellt kommer att behöva anställa fler, men att den kostnaden måste sättas i relation till hur mycket rikare vi blir i samhället som helhet, säger Paulsen till DN.

Modellen fungerar inte för alla branscher och det finns därför en risk att bara vissa i samhället kommer att kunna dra nytta av den.

– Jag är rädd för att den typ av arbetstidsförkortning som vi ser i dag blir ett fåtalets privilegium. Att det görs i branscher som är lättare att rationalisera, där det inte är lika stor press som inom till exempel vård och omsorg, säger Roland Paulsen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]