I spåren av de höga elpriserna så översköljs vi av råd om hur man minskar elförbrukningen. Många är bra men det finns de man ska se upp med. Nu går Folkhälsomyndigheten (FHM) ut och varnar för ett specifikt råd.
Mest läst i kategorin
I tidningar, på tv och i sociala medier så duggar råden tätt om hur man kan spara el. Kallare och snabbare duschar, undvika standby på skärmar och spelkonsoler och att sänka värmen i huset, ja det finns många riktigt bra tips. Men nu går FHM ut och varnar för rådet att justera temperaturen i varmvattenberedaren, något som kan leda till sjukdom och till och med dödsfall, skriver Göteborgs-Posten.
Det handlar om bakterier och i synnerhet legionella som förekommer naturligt i vatten.
– I hemmet utsätts man främst via duschen. Bakterierna finns också i andra industriella system som kyltorn. Spa-bad, som man hittar både på hotell och i hem till exempel, kan också utgöra en risk, säger Caroline Schönning, mikrobiolog och utredare vid Folkhälsomyndigheten, till tidningen.
Legionellabakterier växer som bäst i temperaturer mellan 20 och 45 grader och att sänka temperaturen i varmvattenberedaren innebär en risk.
– Vi är tydliga med det och hänvisar till Boverkets regler och råd vilka är att det ska vara lägst 60 grader där man har stillastående vatten och lägst 50 i alla andra delar där det cirkulerar. Temperaturen är ingen garanti, men vi bedömer att det är en viktig faktor för att minska risken att varmt vatten hålls varmt och kallt vatten hålls kallt, förklarar hon.
Legionellabakterien smittar genom inandning och kan orsaka legionärssjuka. Symptomen är lunginflammation, ofta med feber samt muskel- och huvudvärk. Enligt Caroline Schönning rapporteras runt 200 fall per år och kan i vissa fall leda till dödsfall. De som drabbas är ofta äldre och personer med nedsatt immunförsvar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.