Hur ska vi undvika att luras av alla så kallade extrapriser när vi handlar mat till midsommarfirandet? En konsumentrådgivare ger tips.
Mest läst i kategorin
Midsommarveckan är en stor vecka får livsmedelshandlarna och med olika erbjudanden och extrapriser försker de olika livsmedelskedjorna locka oss att handla hos dem, det rapporterar Sveriges Radio.
Vi har mycket på våra inköpslistor just nu, så här inför midsommar. Vi ska köpa och handlarna ska sälja, så de lockar med många extrapriser och det kan vara svårt att veta vad som verkligen är ett bra erbjudande.
Tydliga regler
Ibland kan prisnedsättningarna vara väldigt små och ganska konstiga.
“Vi har tydliga regler när man sätter ned pris, då måste man visa vad varan har kostat de senaste 30 dagarna”, säger Maria Wiezell, konsumentrådgivare på Sveriges Konsumenter, till Sveriges Radio.
Hon tillägger att det är det lägsta priset de senaste 30 dagarna handlarna måste visa, annars har vi ju inte en chans att veta om det är är ett bra pris.
Senaste nytt
Vill locka in oss
Maria Wiezell menar att man inte alltid kan lita på att röda lappar betyder billigare eller att det som störtexponeras som billigare verkligen är billigare.
Hon menar att det viktigaste för handlarna är just att locka in oss i butiken för när vi väl har kommit in, på grund av att något som är billigare har lockat oss, köper vi även sådant som inte är billigare.
Handlarnas stora plakat om extrapriser och röda lappar är en kamp om oss köpare och enligt Maria Wiezell är vi människor programmerade för att vilja göra klipp och vara smarta och få så mycket och så bra mat som möjligt för våra pengar.
Alla följer inte reglerna
Maria Wiezell berättar att när Sveriges Konsumenter gjorde en priskoll i höstas, både inför Black friday och inför jul, fann de att de här jämförpriserna inte visades överallt i handeln.
När du handlar livsmedel måste butikerna även sätta ut jämförpris i exempelvis kilo och liter.
“Det här med styckpris tycker jag är ett elände för då är det ju svårt att jämföra två avokado i jämförelse med vad ett halvt kilo avokado kostar, så man ska vara noga med att det finns jämförpriser, klio och liter”, säger hon till Sveriges Radio.
Inte alltid billigare
Maria Wiezell påtalar att du även ska ha koll på att det du jämför verkligen är “äpplen och äpplen” och inte “äpplen och päron”, och menar ta tre betala för två ibland kan bli dyrare än en stor förpackning.
Köper man dessutom mer än man faktiskt sedan äter upp blir det ju verkligen inte billigare, påtalar hon. Sådant som inte blir gammalt snabbt tycker hon att man kan passa på att köpa på sig om det är billigare.
Men sådant som är lite dyrare, fisk, kött eller kyckling, som du kan lägga i frysen och spara om det inte går åt, tycker hon att du kan passa på att köpa om det är billigare.
“Sen ska man alltid se till att man handlar i säsong för det brukar ju också vara billigare än tillfälligt nedsatt pris på nånting som inte är i säsong nu”, säger Maria Wiezell till Sveriges Radio.
Matpriserna har stabiliserats
Matpriserna verkar nu har nått sin topp och maten till ditt klassiska midsommarfirande kostar i år bara 0,4 procent mer än den gjorde förra året.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.