Om du vill undvika att nästa års semester blir för dyr kan det vara bra att börja spara till semesterkassan redan nu.
Blev semestern dyr? Här får du tips inför nästa
Mest läst i kategorin
Jens Bro på Länsförsäkringar i Gävleborg tipsar om hur du kan börja spara till nästa års semesterkassa redan nu och hur mycket du behöver spara varje månad.
“För att hitta sparutrymmet till semestersparandet kan en total genomgång av ekonomin vara på sin plats. Se över dina utgifter och försök att hitta saker som du kan spara in på. Ofta finns onödiga utgifter som tillsammans kan bli en rejäl slant”, säger han i ett pressmeddelande.
Årets semesterkostnad
Jens Bro menar att det kan vara bra att börja med att räkna ut hur mycket årets semester kostade, även om du kanske hels vill slippa veta hur dyr den var.
“När du fått koll på kostnaderna kommer det att bli lättare att planera inför nästa års semester”, säger han i pressmeddelandet.
Det kan vara lätt att uppskatta kostnaden för exempelvis en stughyra eller en tågresa, men glöm inte bort alla andra utgifter för sådant som grillkvällar, restauranger och till och med glass.
Du kan göra en checklista på de vanligaste semesterutgifterna som är:
- Entréavgifter till nöjen
- Utflykter
- Stughyra
- Bensin
- Flygresa
- Hotell eller annat boende
- Mat och dryck
- Restauranger och caféer
Senaste nytt
Spara lite varje månad
När du har gått igenom vilka utgifter du haft för årets semester och vilka utgifter du troligtvis kommer ha för nästa års semester är det dags att börja spara.
Jens Bro föreslår att du sparar lite varje månad för då kommer inte ökade kostnader under nästa års semester påverka din privatekonomi nästa höst.
“Att spara är att offra lite här och nu för något roligt längre fram och det är en nyttig läxa för alla”, säger han i pressmeddelandet.
Jens Bros spartips:
Om semestern kostade | Sparbelopp per månad i 11 månader |
20 000 kronor | 1 800 kronor |
25 000 kronor | 2 300 kronor |
30 000 kronor | 2 700 kronor |
35 000 kronor | 3 200 kronor |
40 000 kronor | 3 600 kronor |
Jens Bros fem tips för sparutrymme:
1. Inför ett köpstopp fram till nästa lön och sälj saker du inte behöver.
2. Ta med matlåda till jobbet. Leta efter rabatter och erbjudanden i livsmedelsbutiker och planera dina matinköp efter dem.
3. Summera dina mediakostnader, för sådant som bredband, digitala boktjänster, musiktjänster och streamingtjänster. Behöver du alla? Med lånekort hos biblioteket kan du exempelvis gratis ladda ned e- och ljudböcker.
4. Se över dina räntor på både lån och sparande samt se till att ha lägsta möjliga låneränta och högsta möjliga sparränta.
5. På nätet kan du göra prisjämförelser på exempelvis el-avtal och försäkringar. Byt bolag om du hittar ett billigare elavtal. När det gäller försäkringar är inte alltid billigast bäst. Innan bu byter försäkring, läs noga igenom villkoren så att du är rätt försäkrad.
Många lånar till semestern – här är riskerna
Det är lätt att utgifterna skenar iväg på sommarledigheten. En del riskerar rent av att skuldsätta sig, varnar Finansinspektionen.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.