News55

Blev semestern dyr? Här får du tips inför nästa

Ett par på semester i Maldiverna. Blev årets semester lite dyrare än du hade råd med? Här är tips på hur du kan undvika att det blir så nästa år
Blev årets semester lite dyrare än du hade råd med? Här är tips på hur du kan undvika att det blir så nästa år. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 aug. 2024Publicerad: 23 aug. 2024

Om du vill undvika att nästa års semester blir för dyr kan det vara bra att börja spara till semesterkassan redan nu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jens Bro på Länsförsäkringar i Gävleborg tipsar om hur du kan börja spara till nästa års semesterkassa redan nu och hur mycket du behöver spara varje månad.

“För att hitta sparutrymmet till semestersparandet kan en total genomgång av ekonomin vara på sin plats. Se över dina utgifter och försök att hitta saker som du kan spara in på. Ofta finns onödiga utgifter som tillsammans kan bli en rejäl slant”, säger han i ett pressmeddelande.

Årets semesterkostnad

Jens Bro menar att det kan vara bra att börja med att räkna ut hur mycket årets semester kostade, även om du kanske hels vill slippa veta hur dyr den var.

“När du fått koll på kostnaderna kommer det att bli lättare att planera inför nästa års semester”, säger han i pressmeddelandet.

Det kan vara lätt att uppskatta kostnaden för exempelvis en stughyra eller en tågresa, men glöm inte bort alla andra utgifter för sådant som grillkvällar, restauranger och till och med glass.

Du kan göra en checklista på de vanligaste semesterutgifterna som är:

  • Entréavgifter till nöjen
  • Utflykter
  • Stughyra
  • Bensin
  • Flygresa
  • Hotell eller annat boende
  • Mat och dryck
  • Restauranger och caféer
ANNONS
ANNONS

Spara lite varje månad

När du har gått igenom vilka utgifter du haft för årets semester och vilka utgifter du troligtvis kommer ha för nästa års semester är det dags att börja spara.

Jens Bro föreslår att du sparar lite varje månad för då kommer inte ökade kostnader under nästa års semester påverka din privatekonomi nästa höst.

“Att spara är att offra lite här och nu för något roligt längre fram och det är en nyttig läxa för alla”, säger han i pressmeddelandet.

Jens Bros spartips:

Om semestern kostadeSparbelopp per månad i 11 månader
20 000 kronor1 800 kronor
25 000 kronor2 300 kronor
30 000 kronor2 700 kronor
35 000 kronor3 200 kronor
40 000 kronor3 600 kronor

Jens Bros fem tips för sparutrymme:

1. Inför ett köpstopp fram till nästa lön och sälj saker du inte behöver.

2. Ta med matlåda till jobbet. Leta efter rabatter och erbjudanden i livsmedelsbutiker och planera dina matinköp efter dem.

3. Summera dina mediakostnader, för sådant som bredband, digitala boktjänster, musiktjänster och streamingtjänster. Behöver du alla? Med lånekort hos biblioteket kan du exempelvis gratis ladda ned e- och ljudböcker.

4. Se över dina räntor på både lån och sparande samt se till att ha lägsta möjliga låneränta och högsta möjliga sparränta.

5. På nätet kan du göra prisjämförelser på exempelvis el-avtal och försäkringar. Byt bolag om du hittar ett billigare elavtal. När det gäller försäkringar är inte alltid billigast bäst. Innan bu byter försäkring, läs noga igenom villkoren så att du är rätt försäkrad.

ANNONS

Många lånar till semestern – här är riskerna

Det är lätt att utgifterna skenar iväg på sommarledigheten. En del riskerar rent av att skuldsätta sig, varnar Finansinspektionen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS