News55

Vi slänger mat för 14 miljarder om året

Grönsaker kastas i soporna. Vi svenskar kastar varje år bort ätbar mat för flera miljarder kronor
Vi svenskar kastar varje år bort ätbar mat för flera miljarder kronor. (Foto: TT/Heiko Junge/Scanpix Norge)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 sep. 2024Publicerad: 06 sep. 2024

Varje svensk slänger i snitt ätbar mat för 1 330 kronor om året, sammanlagt slänger svenska hushåll ätbar mat för 14 miljarder per år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En sammanställning från Livsmedelsverket visar att matsvinnet minskar, men att vi fortfarande slänger väldigt mycket ätbar mat, det skriver SVT.

Som att slänga pengar

För att ta reda på hur mycket mat vi slänger har Livsmedelsverket kombinerat data från sin egen matkorgsundersökning, Naturvårdsverket, prisuppgifter från dagligvaruhandeln samt analyser av hushållens sopor.

Sammanställningen visar att svenska hushåll slänger ätbar mat för 14 miljarder kronor om året, att varje svensk slänger ätbar mat för 1 330 kronor om året, vilket blir ungefär 5 300 kronor för en familj på fyra.

“Att slänga mat är att slänga pengar. Du kan sluta genom mer kunskap om maten”, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket, till SVT.

Hon säger vidare att kunskapen om hur länge maten vi lagar själva håller är ganska låg och att många tror att den bara håller i några dagar när den kan hålla i upp till en vecka om ditt kylskåp är kallt.

Förhindra matsvinnet

De livsmedel som oftast kastas i onödan är frukt, grönsaker och bröd, men även kött och fisk kastas ofta. De varor vi oftast häller ut är kaffe, te och mejeriprodukter.

ANNONS

Om du ser till att temperaturen i ditt kylskåp är fyra grader kan du enligt Karin Fritz minska svinnet för då håller maten längre.

Ett annat sätt att kasta bort mindre mat är att planera när du ska handla så att du vet vad du redan har hemma.

Det är också viktigt att förstå hur livsmedlens datummärkning fungerar, det är skillnad på bäst före dag och sista förbrukningsdag.

“Bäst före betyder att producenten garanterar att livsmedlet har vissa egenskaper, utseende, lukt och smak, men efter det kan kvalitén förändras men det handlar inte om säkerhet. Titta, lukta och smaka”, säger Karin Fritz till SVT.

Organisera kylskåpet bättre – minska matsvinn

Organisera kylskåpet bättre? Ja visst, man kan minska matsvinn rejält och samtidigt slimma sin budget. Man gör också en miljöinsats. Att organisera ett kylskåp är peanuts, enkelt med andra ord – bara man tänker på några viktiga saker.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS