News55

Så här undviker du farliga E-nummer

Artikelbild
Maten vi äter innehåller många tillsatser. Vill du undvika detta finns det saker att tänka på. Foto: Unsplash
Alva Bergland
Alva Bergland
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 15 mars 2023

E-nummer är tillsatser som ofta används för att bevara, färga och smaksätta maten vi äter. Dessa tillsatser tillåter att maten håller längre, ser mer tilltalande ut och smakar bättre. Men vad är E-nummer och är de säkra att konsumera?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

E-nummer är korta förkortningar för Europeiska Unionens tillsatser av livsmedel. Dessa nummer indikerar att en tillsats har godkänts för användning i livsmedel av EU. Men bara för att en tillsats har godkänts betyder det inte nödvändigtvis att den är säker för alla att konsumera, skriver Göteborgs-Posten.

En del E-nummer kan vara farliga för hälsan, särskilt för personer med allergier eller intoleranser. Till exempel kan E102, även känt som tartrazin, orsaka allergiska reaktioner och astmaanfall hos vissa personer. E110, också känt som solgul FCF, har visat sig öka risken för hyperaktivitet hos barn. E621, eller mononatriumglutamat (MSG), kan orsaka huvudvärk, illamående och yrsel hos vissa personer.

Det är viktigt att vara medveten om E-nummer och deras potentiella risker. Men det är också viktigt att notera att de flesta E-nummer är säkra att konsumera i små mängder. En balanserad kost är viktig för att säkerställa att du får alla nödvändiga näringsämnen.

Läs noggrant

Så hur kan du undvika farliga E-nummer? Läs alltid ingredienslistan på matförpackningar noggrant och undvik tillsatser som du vet att du är allergisk mot eller intolerant mot. Försök också att undvika bearbetade livsmedel som ofta innehåller höga nivåer av tillsatser. Fokusera istället på att äta en varierad kost med färsk mat som är rik på näringsämnen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS