News55

Då kan det vara farligt att äta grapefrukt

Artikelbild
Citrusfrukter är populära, men ibland finns det anledning att se upp. Foto: Unsplash
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 13 sep. 2022

Att citrusfrukter är nyttiga vet de flesta av oss då de är fulla med c-vitamin. Men i vissa fall kan de vara direkt farliga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är i kombination med din medicin som det kan vara riskabelt att äta citrusfrukt.

Citrusfrukter innehåller ämnen som minskar risken för både cancer och hjärt- kärlsjukdomar men att de även innehåller furanokumariner som kan påverka din medicin är det få som känner till.
–Grapefrukt innehåller ämnen som gör att vissa läkemedel blir kvar längre i kroppen, säger experten Maria Edman på Läkemedelsverket i Aftonbladet.

–Grapefrukt gör att nedbrytningen av vissa läkemedel delvis blir blockerade, berättar hon.
Det som händer är att läkemedlet i stället går rakt ut i kroppen i högre dos än vad som är tänkt, det finns flera läkemedel som påverkas av grapefrukt och det kan räcka med ett glas för att den ska påverka i ett dygn.
–Det är en hel del läkemedel som påverkas. Bland annat visa mediciner mot högt blodtryck, höga blodfetter och även en del läkemedel mot depression. Ett glas juice någon gång ibland orsakar inga allvarliga effekter. Men man ska undvika både grapefrukt och grapefruktsjuice helt om man tar vissa läkemedel, säger Maria Edman och fortsätter:
–Det här gäller även vissa smärtstillande läkemedel. Men något som är allvarligt är de mediciner man tar efter en transplantation, där kan grapefrukt ställa till med en rejäl skada. Dessutom verkar även äldre personer bryta ner läkemedel sämre. Det är hel del som verkar gilla grapefrukt, men mitt råd är att man ska vara försiktig och kolla upp hur den samverkar med de mediciner man äter.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS