News55

Därför är du trött trots mycket sömn

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 19 aug. 2022

Är du lika trött oavsett hur mycket du sover? Orsaken kan vara att du får fel typ av vila och nu förklarar en läkare vad du behöver.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ibland spelar det ingen roll hur mycket man än sover, man är trött ändå. Huvudet dunkar och ögonen svider av trötthet och man har svårt att fokusera trots flera nätter med lång och god sömn.

 – Vi vill gärna att det är så enkelt, att sömn är all återhämtning vi behöver. Men det finns annan typ av vila. Vi har en övertro på att all sömn är rätt vila men så är det inte alls, säger läkaren och forskaren Saundra Dalton Smith till The stylist.

Det finns flera sätt att vila på förutom den regelrätta sömnen. Den mentala vilan är när man behöver checka ut från en hjärna som går på högvarv med tusen bollar i luften. Då är det bra att bryta, ta en paus och ta en kort promenad, hänga upp en tvätt eller meditera en stund.

Sedan finns den sensoriska vilan som innebär att vi måste logga ut från surfplattor, tv-apparater och mobiler. Det är ett sätt att vila från extern stimuli.

Den kreativa vilan handlar om att pausa från att prestera och leverera för att hitta nya idéer och vara problemlösare. Många har utmanade jobb där man ständigt ska vara tillgänglig och högpresterande. Då behöver man den kreativa vilan för att varva ner.

Att inte dela med sig av sina utmaningar, känslor och tankar tar mycket energi. Många av oss stänger av och delar inte med oss men den emotionella vilan är också viktig. Se till att dela det svåra med nära och kära.

En del människor ger energi medan andra stjäl den. Social vila betyder att du omger dig med människor som ger mer än tar, eller att du är helt ensam.

Spirituell vila är något som ligger utanför det kroppsliga och mentala. Att göra något som ger dig ett syfte, som att jobba som volontär kan skänka mening.

ANNONS

– Vi måste ha en pågående återhämtningsprocess som vi kan integrera i våra liv. Målet är att leva ett utvilat liv där vi fortfarande kan producera på hög nivå, fortsätter Saundra.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS