News55

Ny studie-detta hjälper mot ångest

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 31 aug. 2022

Många svenskar lider av ångest och oro, panikattacker och psykisk ohälsa och ibland hjälper varken terapi eller medicin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kan vara svårt att komma tillrätta med känslor av otillräcklighet, ångest och andningssvårigheter och så många som 40 % av alla svenskar mellan 18-84 år lider av ångest i någon form, enligt Folkhälsomyndigheten.  

Hos en del kan besvären slå ner som en blixt från en klarblå himmel medan det hos andra kan vara en oroskänsla som funnits i många år och ibland finns ingen hjälp att få då vare sig terapi eller medicin hjälper.

Men nu visar en ny studie att man till stor del kan hjälpa sig själv genom träning vilket är bättre än medikament och samtal. Genom regelbunden träning på gymmet eller i löpspåret kan man dämpa sin ångest och oro.  

–  Ju högre intensitet på träningen desto större effekt i förbättring såg vi i statistiken, men även måttlig träning hjälper lika bra, säger Maria Åberg, docent på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och specialistläkare i allmänmedicin som har lett studien.

Och det handlar inte så mycket om intensiteten på träningen utan mer om en måttlighet, för att få en lägre nivå av ångest. Också att träna tillsammans i grupp verkar ha en viss påverkan på måendet.

– Vi trodde först att de som hade tränat högintensivt skulle få ännu bättre resultat, men det var inte så stor skillnad. Måttlig träning räckte för att få en mycket lägre nivå av ångest. Vi tror att gruppträning tillsammans med andra personer med ångest hade betydelse, vi tittade på analyser som antydde detta. Vår studie kan inte svara på om enskild träning har samma goda effekt. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS