News55

Så kan "badöron" botas

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 11 aug. 2022

Under sommaren när vi badar mycket kan vi drabbas av så kallade badöron, ett smärtsamt tillstånd. Detta kan du göra för att undvika problemet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att drabbas av ”badöron” är en smärtsam historia och förekommer i samma utsträckning hos både barn, kvinnor och män. Åkomman beror på att man får in vatten i öronen som skapar en infektion i hörselgången.

– Det här är vanligast under sommarsäsongen, när vi beger oss ut och badar i pooler och i havet. Ju mer kontaminerat vattnet är, desto större är risken att vi får infektioner. Det är smärtsamt, men det går att göra en del preventiva saker på egen hand, säger Sarah Ohlsson Maleki, läkare och specialist på öron-näsa-hals-sjukdomar vid Kronprinsens Läkarhus i Malmö, till Expressen.

Om man sedan tidigare lider av eksem och psoriasis behövs bara lite vatten i öronen för att det ska uppstå en inflammation. Men oavsett om man har en frisk hud och badar mycket kan man få problem.

–  Det blir lite fuktigt och blött i öronen. Då spricker hudbarriären, bakterierna tränger in och skapar en infektion i hörselgången.

Det finns egen hjälp att ta till. Att några gånger om dagen spruta in alsolsprit som är bakteriedödande kan vara till hjälp. Att stoppa in fetvadd är ett annat knep eller att blåsa öronen torra med en hårfön när man kommit hem från badet kan fungera.

– Men tycker man att öronen med tiden blir lite torra och att det kliar i dem, så kan man någon gång i veckan smörja huden med sprej. Vi arbetar med en medicinskt renad olivoljesprej, Vaxol. Men det finns även andra sorter som fungerar bra. Oljesprejen kan även hjälpa till att lösa upp vaxproppar.

Att undvika att peta i öronen med tops eller tvätta dem med tvål eller schampo är ett annat tips för att förebygga badöron.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS