News55

Så kan blodprov rädda liv

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 15 aug. 2022

Enligt ett nytt, svenskt projekt kan fler liv räddas genom ett enkelt blodprov.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke är en stor rädsla och får förödande konsekvenser. Nu har ett projekt som ingår i SCAPIS-studien, finansierat av Hjärt-lungfonden, mätt nivåer av endotelproteinet hos 1000 personer i medelåldern.

­– Vår studie har baserats på att mäta nivåer av proteiner i blodet som kan avspegla den kärlskada som kan orsakas av exponering för kända kardiovaskulära riskfaktorer, som till exempel rökning eller övervikt, säger Lynn Butler, forskare vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi vid Karolinska institutet, till Aftonbladet Hälsa.

Endotel är ett cellager som finns på insidan av kärlen som reglerar blodtryck och förhindrar blodproppar. Röker och går upp i vikt kan de tappa sin funktion.

­– Det här kan vara ett första steg mot ett blodprov som kan användas rutinmässigt i hälsokontroller. Med ett blodprov skulle man lättare kunna upptäcka de individer i riskzonen som behöver en förebyggande behandling eller kan göra livsstilsförändringar så att de slipper att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke.

Då man kan gå omkring med riskfaktorer som höga fetthalter och högt blodtryck skulle ett blodprov vara väldigt värdefull information för vården att kunna ta del av.

– Då skulle man med olika insatser kunna förskjuta eller förhindra uppkomst av sjukdom, det är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och världen och SCAPIS-projektet är vårt största någonsin. Det är också unikt i världen, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-lungfonden

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS