News55

Så kan du halvera risken för åderförkalkning

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 07 sep. 2022

Genom att äta rätt går det att halvera risken för åderförkalkning, det visar nya forskningsrön.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu har man kunnat se, via forskning från Jiyun Liu, docent i kemi, att en kost på lingon, bönor och bönfibrer, kan minska risken att drabbas av åderförkalkning med 50 procent. I hans forskning finns många intressanta aspekter. 

– Mina fynd belyser de gynnsamma effekterna av bär och baljväxter i kosten. Det bör uppmuntra till att öka intaget av växtbaserade livsmedel, men det är viktigt att ha i åtanke att resultaten kommer från en studie med djur och att den behöver bekräftas med ytterligare studier på människor, säger Jiyun Liu i ett pressmeddelande, enligt Allas. 

Kosten har även visat sig ha en positiv inverkan på tarmfloran och i studien kan man även se att svenska bär och baljväxter är bra och viktiga källor för polyfenoler som har en skyddande effekt på kroppen. De är organiska färgämnen med stor antioxidantverkan som finns i bland annat kryddor, kakao och bär. 

Man har använt möss i studierna då det varit svårt att träffa människor under pandemin och mössen fick antingen tillsatser av hela lingon, bruna bönor, kostfibrer från lingon eller polyfenoler från lingonen och de bruna bönorna. Tillsatserna kombinerades med en fettrik kost. Mössen fick maten i drygt tio veckor.  Syftet var att studera kostens påverkan på åderförfettning, även kallat åderförkalkning, och förändringar i tarmfloran.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS