News55

Så påverkar stress din vikt

Artikelbild
En viss diet är populär och kortsiktigt kan det fungera när det kommer till viktnedgång. Men den kan vara livsfarlig för hälsan visar studie.
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 18 aug. 2022

Att stressa är negativt för hälsan, det vet de flesta men det kan ändå vara svårt att få vardagen att gå ihop. Nu påverkar även stress en viktig aspekt av din kropp enligt träningsexperten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Mårten Nylén, hälsoinspiratör och träningscoach är det inte bara det inre och mentala som tar stryk när vi stressar genom livet. Vår vikt påverkas också, en koppling man inte verkar gjort tidigare.

– När vi stressar mycket eller sover dåligt kan kortisolnivåerna gå upp och höga kortisolvärden motverkar fettförbränning och muskeluppbyggnad, de försämrar också vårt immunförsvar och vår återhämtning. Då är lågintensiv träning en bra motionsform för fettförbränning, genom att ligga på ungefär 60 procent av din maxpuls bränner du fett. Genom lågintensiv träning stressar du inte kroppen på samma explosiva vis som högintensiv träning kan göra. Det handlar, som så ofta, om att se en helhet, och anpassa träningen efter ens förutsättningar och syfte.

Och precis som kortisolnivåerna kan gå upp, kan man få ner dem genom att träna rätt. En medelintensiv skogspromenad kan göra underverk menar Mårten. Sedan är det generellt svårare att hålla vikten efter 40, för både män och kvinnor.

–  Ämnesomsättningen går ner och hormonsammansättningen ändras, men du kan fortfarande få resultat, särskilt med rätt inställning. Genom att sätta mål, utgå från dina förutsättningar så kan du lyckas med det mesta även långt även efter 40 och en stressfri vardag kan absolut bränna fett säger han i Aftonbladet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS