News55

Så vet du om dina värktabletter är farliga

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 25 aug. 2022

De flesta av oss tar då och då en värktablett för att hålla olika former av smärta i schack men det finns vissa grupper av människor som ska vara försiktigare än andra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Huvudvärk, ledvärk och andra typer av smärta undviker många genom att ta en värktablett eller två, Ipren, Ibuprofen och Naproxen är vanliga inflammationshämmande läkemedel. Även Voltaren som innehåller diklofenak tillhör samma grupp.

Men man ska vara försiktig med dessa preparat, speciellt om man tillhör en viss patientgrupp.

– Det här är bra läkemedel och vi använder dem väldigt mycket inom vården mot värk, inflammation och som febernedsättande. Inom cancervården används de ofta för deras goda effekt på inflammationsrelaterade smärtor, bland annat skelettmetastaser. Det är viktigt att påpeka att NSAID inte ska användas under graviditet. Använder man de här preparaten i korta perioder, en vecka upp till tio dagar, så brukar de i regel inte ställa till många problem med biverkningar. Problem kommer framför allt när de används under längre perioder, över två veckor, säger Hadi Molanaei, överläkare och specialist vid Aleris, till Expressen Hälsoliv.

NSAID-preparat är ickesteroida antiinflammatoriska medel och det är framför allt äldre personer som har långvariga tillstånd av smärta som artos, diabetes och kotkompression som ska vara försiktiga. De kan få blödningar i tarmen och få en viss njurpåverkan. Det gäller även patienter med hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck och hjärtsvikt.

– De här preparaten påverkar vätskebalansen genom att de ökar risken att samla på sig vätska i kroppen. Det i sin tur blir en belastning för hjärtat och blodtrycket stiger. Har man en hjärtsvikt kommer hjärtat inte att orka med den belastning som vätskan för med sig. Man måste alltid tänka på de här konsekvenserna och läkarna har ett ansvar, men det ligger också hos patienterna att läsa på och ta reda på vad det innebär. För en person med grav hjärtsvikt så kan man exempelvis se en försämring redan efter någon en vecka.

Har man värk så kan man ta en Alvedon men har man däremot problem som kräver antiinflammatoriska läkemedel och tillhör en riskgrupp med bland annat hjärtkärlsjukdom, högt blodtryck och njursvikt, då måste man rådfråga läkare först, tycker Molanai.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS