News55

Agnes Wold om sommarens faror: "Ha respekt för fågelbajs"

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 aug. 2022

Nu berättar Agnes Wold om farorna i sommar och varför man ska akta sig för fåglar och dess avföring.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Professorn i klinisk bakteriologi, Agnes Wold, 67, driver populära podden ”Fråga Agnes Wold” tillsammans med Christer Lundberg och nu vill hon höja ett varningens finger för allehanda faror under sommarens sista månad.

Att det är rötmånad i augusti och att man på Livsmedelsverket ger rekommendationer hur man ska förhålla sig till viss mat, det ger Agnes inte mycket gehör för.

– Det är fånigt. Vi måste komma bort från det där att alla bakterier är farliga. Jag är mikrobiolog och tycker att man ska fokusera på vilka mikroorganismer som är farliga och inte oroa sig för resten. Det är klart att alla bakterier växer lite snabbare i värme, men det är väl ingen som dricker rutten mjölk till exempel. Dessutom blir man inte dödligt sjuk av mat som är lite skämd, berättar hon i podden.

Däremot tycker Agnes att man ska vara försiktig med bakterien Campylobacter som finns i kyckling och som kan ge svåra diarréer och även Stafylockocker aureus.

– Den kommer från vår egen hudflora. När man lagar mat kan den hamna i gräddtårtor eller majonnäs som sedan står framme så att bakterierna hinner växa till och bilda ett gift som gör att man kräks och får diarré.

Att undvika att bufféer står framme för länge samt tvätta händerna är ett knep hon tycker man ska använda sig av under rötmånaden.

Själv trivs hon bäst i sin sommarstuga nära Västervik där hon gärna diskar utomhus och undviker fågelbajs.

– Fågelbajs kan alltså innehålla bakterier som kan orsaka allvarliga sjukdomar, säger Agnes som tror att hon själv fick campylobacter av att fåglarna varit för närgångna på hennes diskbänk som står utomhus.

ANNONS

Hon tillstår ändå att värmen visst kan göra maten sämre men inget alarmerande.

– Men det är ingenting farligt. Jag tror att det hänger ihop med att det är nyhetstorka på landets tidningsredaktioner och så slår man upp det här. Både barn och vuxna drunknar varje år. Det kan vore bättre om media varnade det för det i stället för att skriva om att man måste ha kylklampar i matkassen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS