News55

Alexandra Zazzi om ungdomskärleken: "Alla känslor kom tillbaka"

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 21 aug. 2022Publicerad: 21 aug. 2022

Efter en uppslitande skilsmässa har Alexandra Zazzi landat. Med nytt spännande tv-jobb, ett nyligen köpt sommarhus och nygamla ungdomskärleken ser hon fram emot livet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Italiensk-svenska Alexandra Zazzi, 56, blev den första kvinnan att vinna dokusåpan ”Expedition Robinson” 1998. Efter programmet har hon jobbat i många år som radioprofil i P4-extra och varit ständigt aktuell i olika TV-program där hon, om hon inte tävlar i något äventyr, oftast pratar och lagar mat i olika sammanhang. Kocken och författaren har också nyligen setts i ”The island Sverige” 2022, ”Kockarnas kamp” och som tvåa i ”Biggest looser VIP” 2018. 

Under sommaren har Alexandra medverkat i ”Sommarkväll” på TV4 där hon lagat mat i programmet. Annars reser hon runt och föreläser eller är moderator och konferencier.

– Nu, framför mig, har jag ett stort konferensjobb i slutet på augusti, sedan står jag på bokmässan på matscenen i slutet på september. I höst ser jag sedan jättemycket fram emot att börja jobba med ”Sveriges Mästerkock” i produktionen. Det är på heltid och det blir första gången på länge jag jobbar måndag till fredag vilket kommer bli väldigt roligt. Det blir kul att skapa rutiner och jobba i ett team, något jag, som frilansande egenföretagare ibland saknar. Jag är superpepp på detta.

Sista åren har det varit tufft för kocken, precis som för alla andra under covid. Rent ekonomiskt blev pandemin en kostnad men för henne personligen var det ändå bra. Efter en ganska uppslitande skilsmässa hade hon kört på hårt och fick nu tillfälle att varva ner, om än ofrivilligt.

– Jag höll på att jobba ihjäl mig och var nära på att gå in i väggen, så jobbortfallet tvingade mig att ta en paus. Jag sökte ekonomiskt stöd första kvartalet men gick efter det över till sparade pengar. Sedan släppte det lite för mig i början på 2021, jag började göra digitala event men visst, jag hade ett tufft förlustår 2020.

Hon blev själv drabbad av covid två gånger och förklarar det som en riktigt förkylning där hon tappade smak och lukt i tre till fyra dagar, framför allt lukten, ett viktigt redskap som kock.

 – Jag kunde lukta på balsamvinäger, det luktade ingenting, det var så konstigt.  Som kock vill man ju definitivt inte bli av med smak och doft.

Under 2018 medverkade hon i ”Biggest looser VIP” där hon kom tvåa och var under fem veckor borta från maken och villan i Partille utanför Göteborg. Beslutet om skilsmässan kom kort därefter.

ANNONS

– Jag är lösningsinriktad som person, men detta gick inte att fixa och då kändes det som om jag gick sönder, tappade fotfästet och visste inte riktigt vem jag var längre. Jag valde att flytta tillbaka till Stockholm där en stor del av min stora familj, mina två bröder med familjer, bor. Jonathan, min yngsta son, som är 26 år, pluggar nu i Lund men flyttar troligen till Stockholm till våren, som jurist är det ett bra karriärsval. Sebastian, min äldste son bor kvar i Göteborg. Vi får se om han också kommer i framtiden, om inte är Göteborg bara en tågresa bort.

Alexandra står väldigt nära sina söner och hon har precis köpt ett litet hus i skärgården för att skapa en ny plattform för sig och sina barn.

– Det tuffaste med att skiljas och sälja huset är att barnen blir av med en trygg plats där de vuxit upp. Killarna hade liksom ingen fysisk gemensam plattform längre men den kan vi skapa nu igen. De är så glada över detta lilla fritidshus där vi kan samla familjen. Familjen kommer alltid att vara det viktigaste i livet för mig.

Att som kvinna hamna i en del av livet i en ålder där det redan sker förändringar hormonellt och fysiskt är tufft. Att då även gå igenom en skilsmässa med allt vad det innebär har inte varit en enkel resa. Alexandra flyttade till Stockholm och fick resa sig på nytt. Försöka hitta tillbaka till den personen hon var för 26 år sedan.

– Jag är i en ålder med hormoner som löper amok och mitt i detta ska jag försöka lista ut vem jag är nu. Det är en svår period, en ständig uppförsbacke emellanåt och så skulle jag samtidigt bearbeta en skilsmässa men som tur är har jag fina vänner som jag kan prata med.  

Åldrandet ser hon på med tillförsikt men tycker inte det är så jättekul att hamna i klimakteriet som hon gjorde förra året. Det kom över en natt med huvudvärk och en allmän sjukdomskänsla som höll i sig några dagar. Sedan kom de klassiska vallningarna.

– Jag kunde ha 20-30 vallningar om dagen, jag trodde att klimakteriet skulle smyga sig på mer. Balansen i kroppen blir svår att hålla. Jag har alltid haft en utmaning med min vikt och nu verkar det ha blivit ännu svårare. Också frågeställningen om man ska ta hormonpreparat eller inte? Och vem ska man vända sig till för hjälp? Jag har läst mycket och lyssnat på poddar. Fysisk aktivitet, bättre kostvanor och vissa hormoner hjälper mig just nu.

Numera är Alexandra tillsammans med sin ungdomskärlek Göran Risberg som hon var ihop med som 16-åring. De träffades av en slump hemma hos Alexandras bror och kärleken fanns kvar. 

ANNONS

– Han är en varm och kärleksfull person som verkligen finns där fullt ut. Vi har alltid haft en väldigt stark gemenskap och när vi nu träffades blossade den upp igen. Alla de känslor jag hade för honom som 16-årig kom tillbaka. 

Medan hon funderar på hur hon bäst ska hantera övergångsåldern har hon flera projekt på gång i huvudet som hon inte vet kommer att flyga eller ej. Hon har en dröm om att få göra något roligt projekt tillsammans med vännen och musikern Kalle Moraeus. De fann varandra under ”Biggest looser VIP” och har blivit nära vänner.

– Jag och Kalle vill ju göra något ihop men han jobbar mycket och jag jobbar mycket så vi pratar om det ofta och får inte riktigt ihop det men det kommer. Det ser jag fram emot. Livet fortsätter att hända och att vara spännande. Älskar utmaningar. La vita è bella!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS