News55

Kungens tal fokuserade på de flyktdrabbade

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 15 sep. 2015

"En insikt om vad det innebär och som vi tidigare inte förmådde ta till oss"

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under kungens öppningstal i Riksdagen låg fokus på den flyktingkatastrof som råder.

– De senaste veckorna har antalet människor på flykt ökat dramatiskt. Det är en tragedi som har berört oss alla känslomässigt. Det har skapat en ny medvetenhet om livsvillkoren för de människor som har tvingats lämna sina hem. En insikt om vad det innebär och som vi tidigare inte förmådde ta till oss, sade kungen och poängterade att den här mängden människor inte varit på flykt sedan andra världskriget, sade han.

      LÄS MER: Löfven överraskade inte

– Hur flyktingssituationen skall kunna hanteras är ett gemensamt ansvar. Det finns en stark vilja att hjälpa till. Att vara medmänniska. Låt oss ta fasta på denna känsla och gemensamt söka finna lösningar för att hjälpa människor i nöd.

Vi kan förbereda våra barn på förändring

– Hur skall vi då kunna förbereda våra barn och barnbarn för en framtida värld som vi inte vet så mycket om? frågade kungen.

– Jo, vi kan förbereda dem för att kunna hantera förändring. För det enda vi säkert vet är att världen kommer att fortsätta att förändras. I en globaliserad värld måste vi utbilda kommande generationer till världsmedborgare.

      LÄS MER: 11-åring ifrågasätter kungens pengar

ANNONS

Han sade att kunskap om olika samhällsskick, andra kulturer, språk, och religioner ska läras ut till barnen. En förståelse för hur samhällen och kulturer har vuxit fram och förändrats.

Inte försent att vara klimatsmart

– Vi kan förmedla vår långa tradition av demokrati och mänskliga rättigheter, som en självklar grund för vårt samhälle.

Kungen poängterade också att vi står inför stora utmaningar gällande miljön och poängterade att det fortfarande finns tid att ställa om till ett hållbart samhälle.

 – Men det kräver handling nu, sade kungen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS