News55

Forskare om apkoppor: "Kan ha muterat"

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 24 aug. 2022

Apkoppornas framfart i Sverige oroar läkarna. Nu förvånas man över den snabba spridningen och tror sig veta orsaken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I dagsläget är det 26 000 personer i världen som drabbats av apkoppor och antalet fall verkar bara öka och i Sverige finns det idag 111 personer som drabbats. Det är virusets snabba framfart som oroar läkarkåren då tidigare varianter inte spridits lika snabbt.

– Det är förvånande och det är nu viktigt att undersöka vilka omständigheter som ligger bakom att det sprider sig som det gör. Viruset kan ha muterat och fått egenskaper som gjort att det lättare smittar från människa till människa, men det vet vi inte. Det kan också finnas andra orsaker, säger överläkaren Magnus Gisslén till Aftonbladet Hälsa.  

Han oroar sig över att läget kan bli ännu värre framöver då man kan förvänta sig en ökning och förmodligen kommer det inte bara drabba män.

– Hittills har det mest varit begränsat till män som har sex med män, men viruset bryr sig inte om vilken sexuell läggning man har. Det är troligt att det kommer att spridas till andra grupper också.

Det är viktigt att smittspåra för att begränsa spridningen då apkoppor är ett smärtsamt tillstånd även om dödligheten är väldigt låg, lägre än en på tusen.

–  Den västafrikanska varianten har en inrapporterad dödlighet på några procent i endemiska områden och den Centralafrikanska uppåt tio procent. Men det finns sannolikt ett stort mörkertal av antal smittade. Dessa siffror är därför sannolikt en överskattning och den verkliga dödligheten troligtvis lägre också i väst- och Centralafrika.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS